Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kabul-angrepet vil sitte i hele livet

Scanpix-fotografen Stian Lysberg Solum trodde ikke det var sant da han hørte at Carsten var død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stian Lysberg Solum var sammen med Thomassen da han ble skutt.

- Når du tenker på at samme mann som skjøt på deg, har drept en kollega, og når du har hørt de skuddene... man kan ikke tenke seg hvordan det er, sier Scanpix-fotografen som opplevde angrepet i Kabul på nært hold.

- Dette kommer til å sitte i hele livet, det er helt forferdelig sier Stian Lysberg Solum til NTB.

Sammen med andre norske journalister og delegasjonen fra Utenriksdepartementet opplevde 24-åringen det voldsomme angrepet mot Serena Hotel i Kabul mandag kveld. Minst åtte mennesker skal ha blitt drept i angrepet, blant dem Dagbladets journalist Carsten Thomassen.Trodde ikke det var sant 
Lenge så det ut til at journalisten ville klare seg, men sent mandag kveld kom beskjeden om at han hadde mistet livet.

- Vi trodde ikke det var sant. Vi trodde han kom til å klare seg, men han var hardt såret, forklarer Solum.

- Jeg har pratet med veldig mange om det jeg opplevde. Jeg og Carsten var jo like ved hverandre da den første bomben gikk av. Jeg snudde meg mot ham og sa: Var det en bombe?


Unngikk kulene
Solum gjenforteller de dramatiske minuttene og timene på luksushotellet i Kabul. Om selvmordsbomberen som sprengte seg i luften bare noen meter fra nordmennene. Og om mannen i afghansk politiuniform som hevet kalasjnikovgeværet sitt for å drepe Scanpix-fotografen da han fikk øye på ham:

- Jeg kastet meg fremover idet han tok opp våpenet, fordi jeg så at han kom til å skyte. Jeg fikk kastet meg til side i sikkerhet og lå der, men jeg aner ikke hvor lenge. Jeg var kjemperedd for at han skulle komme inn i gangen.


Hjem til Namsos
Etter en natt med lite søvn gledet han seg tirsdag mest av alt til å komme hjem til Norge og Namsos for å treffe igjen familien og kjæresten. Han skryter av oppfølgingen den norske delegasjonen fikk etter angrepet.

- Det norske støtten fra Forsvaret har vært helt enorm, sier han til NTB.

Den norske delegasjonen har pratet mye sammen om det som skjedde, og de hadde tirsdag en minnemarkering for sin drepte kollega.

SELVMORDSBOMBER: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv i lufta utenfor Serena hotell. Bildet er tatt av Stian Lysbgerg Solum, som selv ble skutt på inne på hotellet. Han glemmer det aldri. Foto: SCANPIX/STIAN LYSBERG SOLUM
SELVMORDSBOMBER: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv i lufta utenfor Serena hotell. Bildet er tatt av Stian Lysbgerg Solum, som selv ble skutt på inne på hotellet. Han glemmer det aldri. Foto: SCANPIX/STIAN LYSBERG SOLUM Vis mer

- Det var en veldig fin markering, med mye sterke følelser, sier Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen til NTB.

Også han var med i utenriksminister Jonas Gahr Støres følge og opplevde angrepet mot luksushotellet på nært hold.

(NTB)

image: - Kabul-angrepet vil sitte i hele livet
image: - Kabul-angrepet vil sitte i hele livet
image: - Kabul-angrepet vil sitte i hele livet
SPRENGTE SEG SELV:</B> Denne skoen tilhører sannsynligvis en av selvmordsbomberne som sprengte seg i lufta utenfor hotellet.
SIKRER HOTELLET:</B> En amerikansk soldat forsøker å sikre gangene på Serena hotell etter bombeangrepet. Lenge visste man ikke om det fortsatt var terrorister inne på hotellet.
BLE SKUTT PÅ:</B> Her er kulehullet fra ei av kulene som akkurat unnslapp Scanpix-fotografen. Han kom ut av heisen sammen med Dagbladets Carsten Thomassen da de ble beskutt.
<B>UFATTELIG: Scanpix-fotograf Stian Lysbgerg Solum var sammen med Dagblad-journalist Carsten Thomassen da han ble skutt og drept.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media