HVA ER KLOKKA? Amerikanske og afghanske myndigheter la ut to forskjellige bilder etter møtet med hverandre mandag. Foto: U.S. Embassy Kabul og Office Of The President Of Afghanistan / NYT / NTB Scanpix
HVA ER KLOKKA? Amerikanske og afghanske myndigheter la ut to forskjellige bilder etter møtet med hverandre mandag. Foto: U.S. Embassy Kabul og Office Of The President Of Afghanistan / NYT / NTB ScanpixVis mer

Kabul eller ikke Kabul? Etter at Afghanistans president møtte Tillerson, manipulerte de bildet

Hvor ble det av klokka?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag møtte USAs utenriksminister Rex Tillerson Afghanistans president Mohammad Ashraf Ghani for å blant annet snakke om økonomi, krig og fred.

I ettertid la de respektive landene ut hver sine pressemeldinger og bilder fra det hemmelige møtet, men afghanske myndigheter valgte å fjerne en detalj fra bildene de publiserte på sine hjemmesider mandag.

På bildene ser man to TV-skjermer, det afghanske flagget og to kaffekopper på bordet, men klokka mangler på bildet til afghanske myndigheter.

Kabul?

Årsaken til at de fjernet klokka, som viser universell tid, er ifølge New York Times ment for å skjule hvor de var. Avisa skriver at brannvarsleren og klokka viser tegn til at de er på et amerikansk militæranlegg.

Det to timer lange møtet ble holdt i Kabul, nærmere bestemt på den amerikanske flybasen i Bagram, 90 minutters kjøretur unna byen.

MØTTES: Utenriksminister Rex Tillerson og Afghanistans president Ashraf Ghani. Foto: AP / NTB Scanpix
MØTTES: Utenriksminister Rex Tillerson og Afghanistans president Ashraf Ghani. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

En annen årsak til at afghanske myndigheter ønsket å sladde klokka og holde møtet hemmelig, er Talibans oppblomstring. Da USAs forsvarsminister James Mattis landet på flyplassen i Kabul 27. september i år, ble han mål for et angrep som ikke gikk helt som planlagt.

- Det er ingen tvil om at bildet er manipulert, sier Hany Farid, professor i datavitenskap ved Dartmouth College, til New York Times.

Farid sier at det imidlertid var lett å oppdage bildemanipuleringen. Han mener at redigeringsjobben ikke har blitt gjort så grundig. Blant annet hadde de ikke fjernet strømledningen som går fra gulvet opp til brannalarmen og klokka.

Orienterte om Trump-politikk

Under møtet orienterte Tillerson om president Donald Trumps nye politikk for Sør-Asia.

- Vi må åpenbart fortsette å kjempe mot Taliban, og mot andre, slik at de forstår at de aldri vil oppnå en militær seier, sa utenriksministeren.

Utenriksministeren dro til Afghanistan fra Qatar før tidlig mandag morgen, og reisen var preget av strenge sikkerhetstiltak.

Møtet til Afghanistan skal ha vært uanmeldt.

Verken afghanske eller amerikanske myndigheter har kommentert saken overfor New York Times.