- Kabul kan bli like ille som Sør-Afghanistan

Seksdobling i antall selvmordsangrep i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Kabul der 150 norske spesialstyrker skal utplasseres, kan bli like ille som i Sør-Afghanistan, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Barth Eide peker på at det allerede har vært en seksdobling i antall selvmordsangrep i hovedstaden, og at Taliban og andre opprørsgrupper nå retter mer av søkelyset mot byene, spesielt Kabul.

- Vi regner ikke med konvensjonelle angrep. I stedet vil det være selvmordsangrep, utplasserte sprenglegemer, attentater og gisselaksjoner, sier Barth Eide til VG.

Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger bekrefter at sikkerhetssituasjonen rundt Kabul er blitt langt mer krevende den siste tiden.

- Gjennom vinteren har vi registrert en økning av selvmordsbombere og andre bombeangrep i Kabul-området, sier oberstløytnant John Inge Øglænd.

Det er nettopp på grunn av den økende fiendtlige aktiviteten rundt Kabul at ISAFs nye amerikanske ledelse har bedt om topptrente spesialstyrker fra Norge.

SV-leder Kristin Halvorsen lar seg ikke skremme av utsiktene til at det kan bli mye verre i Kabul.

- Det er nettopp fordi det er en krevende situasjon i Kabul at vi sender en spesialstyrke. Hvis de får overtaket i Kabul, da bryter hele den humanitære innsatsen sammen, sier hun og peker på at hjelpeorganisasjoner som Care Norge, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp støtter at Norge sender styrker for å holde hovedstaden.

HARDERE I KABUL: Statssekretær Espen Barth Eide mener norske styrker i Kabul må regne med selvmordsangrep, utplasserte sprenglegemer, attentater og gisselaksjoner. Foto: Jacques Hvistendahl
HARDERE I KABUL: Statssekretær Espen Barth Eide mener norske styrker i Kabul må regne med selvmordsangrep, utplasserte sprenglegemer, attentater og gisselaksjoner. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Barth Eide tror det er lite sannsynlig at de norske styrkene brukes i Sør-Afghanistan, fordi de har et spesialisert oppdrag i Kabul som krever at de over tid skaffer kilder og driver etterforskning og rekognosering.

Skulle det oppstå nødssituasjoner i sør, er det mer aktuelt å sende hurtigreaksjonsstyrken QRF i Mazar-e-Sharif, som er en styrke som skal kunne flyttes raskt.

(NTB)

SEKSDOBLING: Eide påpeker at det allerede har vært en seksdobling i antall angrep mot Kabul. Oberstløytnant John Inge Øglaænd ved fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger bekrefter også at sikkerhetssituasjonen rundt Kabul er blitt langt mer krevende den siste tiden.