- Kabul slipper ikke taket

Jonas Gahr Støre glemmer ikke det grusomme døgnet i Kabul for snart ett år siden. Terrorangrepet slipper ikke taket i utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stem på årets navn 2008 her!

Året startet på verst tenkelige måte, på Serena Hotell i Kabul. For et par uker siden kunne han skåle i Oslo Rådhus for et internasjonalt
forbud mot klasevåpen, etter norsk initiativ.

Innimellom har han satt nordområdene på det internasjonale kartet og utdypet de diplomatiske kontaktene og dialogen med Saudi-Arabia, der menneskerettigheter ikke står høyt i kurs.

Han har holdt foredrag og deltatt i debatter landet rundt om norsk utenrikspolitikk, og skrevet bok.

Han har han vært tilsynelatende avventende tilskuer til kvoterings- og nominasjonsstrid i Oslo Ap for til slutt å bli enstemmig nominert på sikker plass på stortingslista.

Og han er stadig regjeringens mest populære statsråd hos velgerne. 2008 har i sannhet vært et år med store kontraster for utenriksminister Jonas Gahr Støre.

— Ja, året bekrefter hvordan denne jobben er, det er en del du planlegger for, jobber systematisk med og forankrer, og noe du må møte som krever håndtering der og da, sier Støre nøkternt.

— Året har vært preget av at vi har levert veldig store saker, med konvensjonen om forbud av klasevåpen som den største. Det var komplisert politisk og diplomatisk arbeid og samarbeid med det sivile samfunn. Undertegnelsen i Oslo Rådhus var en fantastisk opplevelse. Avtalen sier noe om hva politikk kan gjøre, sier Støre.

Var der på grunn av meg
Men for snart ett år siden, 14. januar, er han plutselig midt i terroristers ildlinje. Mens drapsmennene skyter vilt i resepsjonsområdet
på Serena Hotell, ligger den norske utenriksministeren og hans følge sammen med livvakter på golvet en halv trapp ned fra resepsjonen.

De hører skuddvekslinger og bombeeksplosjoner. Sju mennesker blir drept, blant dem Dagblad-journalist Carsten Thomassen. I dagene og ukene etter må Støre stå til ansvar som utenriksminister, overfor opposisjonen i Stortinget og media.

— Hvordan har du selv bearbeidet den dramatiske hendelsen?

— Hvis det er viktig å snakke om ting man har opplevd, så har jeg fått rikelig anledning til det. Men man må ha respekt for at det er en privat side ved hendelsen som jeg håndterer selv og med mine nærmeste.

— I boka di, «Å gjøre en forskjell», skriver du: «Det var terrorister som skjøt, drepte og såret. Det kan jeg ikke ta ansvar for. De er de
skyldige. Men Carsten Thomassen og Bjørn Svennungsen var i Afghanistan på grunn av meg. Vi vet ikke, og får kanskje aldri vite, om
angrepet var rettet mot Norges utenriksminister. Like fullt er det andre enn jeg som skal bære de tyngste byrdene av det som skjedde,
resten av livet. Det slipper ikke tak i meg.»

— Ja, og det er ikke mer å si om det. Jeg bebreider ikke meg selv for at jeg var der. Men det som står i boka, det står der. Det er et
kaldt faktum. Det er noen mennesker som har det udelt mye verre enn meg. Jeg tenker på dem ofte, i særdeleshet Carsten Thommassens etterlatte, og Bjørn Svennungsen. Å se Bjørn her i arbeid i UD gjør inntrykk hver eneste dag, sier Støre.

Krisa gir muligheter
Han går inn i 2009 med mange spørsmål og en god del ambisjoner.

— Vi står overfor tre åpenbare kriser: En finanskrise, en matkrise og en klimakrise. Hvis de blir sett på som enkeltkriser, kan de forsterke hverandre. Men finanskrisa gir oss anledning til å ta nye, store grep. Den kan gi mulighet til å løse klimaproblemer ved blant annet ved å spare energi. For alt internasjonalt arbeid vil finanskrisa være hovedsak i året som kommer. Det blir en test for det internasjonale  samfunn.

For svakt FN
- Jeg beklager at vi har et for svakt FN, vi må huske at FN ikke blir sterkere enn landene, særlig de største, bidrar til. Jeg etterlyser et
sterkere, mer proaktivt FN framover, ikke minst i Afrika. Her mener jeg de nordiske landene har en egen mulighet til å presse på, sier Støre.

Han varsler også at både han, statsministeren, miljø- og utviklingsministeren, olje- og energiministeren og flere vil ha hendene fulle fram mot klimatoppmøtet i København, der verden forhåpentligvis blir enige om en ny, ambisiøs klimaavtale.

Og så, ikke minst, skal Støre drive valgkamp. Og nå ikke bare som utenriksminister, men som Oslo-representant.

— Er du redd for at det blir for mye eksponering, for mye Jonas, slik at folk blir lei av deg?

— Jeg sier nei til mer enn jeg sier ja til, men jeg stiller opp på det som har med mitt arbeid som politiker å gjøre. Og jeg må jo innrømme
at i politikken hadde det vært verre hvis det hadde vært omvendt, at jeg ikke fikk oppmerksomhet.