Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kabuls løve rikest i byen

KABUL (Dagbladet): Mens den afghanske overgangsregjeringen sliter med å få økonomisk hjelp, og afghanere flest lider, fosser det inn penger til Kabuls «kjendisløve» Marjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden verdenspressen begynte å skrive om Marjan for noen uker siden, er det hittil samlet inn nesten fem millioner kroner til den utbombede og nedslitte dyrehagen i Kabul. For de pengene kunne Røde Kors ha bygd fire helseklinikker og sikret tre års drift.

Klinikkene kunne ha betjent 200000 mennesker, og mellom 1500 og 2000 barn kunne vært reddet hvert år.

Barnedødelighet

  • Afghanistan har et av de høyeste tallene for barnedødelighet i verden. Ifølge FNs barnefond dør hvert fjerde barn før det er fylt fem år.
  • Samtidig ligger Afghanistan på andreplass på lista over kvinner som dør i forbindelse med fødsler, 1700 døde per 100000 levendefødte barn.

Den blinde løven er blitt symbolet på Afghanistans lidelser.

I 1994 hoppet en mentalt ustabil afghaner ned i løvegården for å slåss med Marjan. Den store hannløven var ikke interessert, men da afghaneren gikk bort til maken Tuchah, slo Marjan til.

Ett slag med poten, og dermed lå den uheldige gladiatoren død.

Et par dager seinere hevnet gladiatorens bror seg ved å kaste en håndgranat på Marjan. Ansiktet ble vansiret, og løven mistet synet, luktesansen og mange av tennene.

Mens Taliban styrte, levde Marjan og de andre gjenlevende dyra i Kabuls zoologiske hage under meget dårlige kår.

Slik er det ikke lenger.

- Marjan er i ferd med å legge på seg, sier veterinæren Juan Carlos Murillo fra Costa Rica.

Nå får Marjan både oksekjøtt, kylling, egg og vitaminer.

Millioner

En dyrehage i USA og en i Tyskland har nå begynt innsamling for å renovere dyrehagen som Marjan har gjort berømt. Hittil er det kommet inn om lag 4,5 millioner kroner. I tillegg regner organisasjonen Verdenssamfunnet for Beskyttelse av Dyr (WSPA) med å bruke inntil 700000 kroner på dyrehagen.

Bistandsorganisasjonene i Afghanistan ser med ikke liten misunnelse på all hjelpen til Kabuls zoologiske hage.

- Det er paradoksalt at det er så lett å gi penger til en løve, mens det i alle år har vært svært vanskelig å få bidrag til humanitær hjelp i Afghanistan, sier norske Grethe Østern i Den Internasjonale Røde Kors-føderasjonen i Kabul.

Løfter om penger

Det er riktignok blitt lettere å skaffe penger til humanitær hjelp etter terrorangrepene 11. september, men det er fortsatt vanskelig.

Røde Kors, som sammen med Afghanistans Røde Halvmåne driver 48 helseklinikker i Afghanistan, har bedt om 250 millioner kroner internasjonalt for inneværende år.

Hittil er det gitt løfter om 190 millioner kroner.

FNs utviklingsprogram (UNDP) har bedt om umiddelbar hjelp på 700 millioner kroner. Hittil er det ikke kommet inn mer enn et trettitalls millioner på kontoen. Ni av dem fra Norge.

Opptil 70 prosent av Afghanistans barn skal være underernærte.

Barna som befinner seg i Kabuls zoologiske hage, er ikke der for å se på dyra. De tigger penger av journalister som skriver om Marjan.

BLIND, MEN METT: Kjendisløven Marjan i Kabul får nok av mat om dagen. Her sammen med dyrepasseren Shiraq Omar, som knapt tjener til livets opphold.
Hele Norges coronakart