Kaci er taus

Statoil-toppenes plutselige avgang har satt i gang en beinhard kamp om noen av de viktigste vervene i oljenasjonen Norge. Maktkampen starter i dag. Konstituert styreleder Kaci Kullmann Five er taus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirsten Karlsen

Statoil er utvilsomt landets største og viktigste bedrift. Mye står dermed på spill når Statoils valgkomité i dag går i gang med å finne en ny styreleder.

Spørsmålet er i første omgang om konstituert styreleder Kaci Kullmann Five får fortsette i landets viktigste styrelederjobb. Hvis hun selv vil.

Five var en av kvinnene som krevde nytt styremøte og mer informasjon, noe som i sin tur gjorde at både styreleder Terje Løddesøl og konsernsjef Olav Fjell gikk.

Provosert

Men Kullmann Five har åpenbart provosert andre og sterke krefter i politikk og næringsliv. Ifølge VG mandag vil olje- og energiminister Einar Steensnæs og hans stab gå Fives rolle i styret nærmere etter i sømmene. Det avgjørende for å få statens tillit er når og hvorfor Five skiftet side i styret, om det var etikk eller business som var avgjørende for henne, ifølge VGs kilder.

Kilder i det politiske miljøet og oljemiljøet Dagbladet har snakket med, reagerer sterkt på uttalelsene.

- Jeg stiller meg uforstående til at noen i regjeringsapparatet vil sverte Five. Det er det ikke grunnlag for. Det må være legitimt å tenke seg om og skifte syn. Dette virker plantet, sier en sentral kilde.

Konstituert styreleder Kaci Kullmann Five ønsker selv ikke å kommentere saken.

Selv om det nå er en valgkomité som skal finne ny styreleder, vil oljestatsråd Einar Steensnæs og regjeringen ha et avgjørende ord.

Steensnæs avviser kategorisk kjennskap til at Five skal være omstridt i departementet.

Oljestatsråden slår fast at han har full tillit til at Statoils bedriftsforsamling gjorde en grundig og ansvarlig jobb i kjølvannet av Iran-saken.

- Jeg svarer ikke på spørsmål om Kaci Kullmann Fives eventuelle kandidatur som ny styreleder. Dette er et arbeid valgkomiteen skal ta seg av. Men jeg sier helt klart at jeg har tillit til henne som konstituert styreleder. Med dette bør det være klart for enhver hva jeg mener om den saken. Dessuten kommenterer jeg ikke løse påstander framsatt av anonyme kilder, sier Steensnæs.

Vil ha kvinne

Det var valgkomiteens leder Anne Kathrine Slungård som fikk Five inn i Statoil-styret. Etter oppvasken i forrige uke uttalte Slungård at hun setter pris på styremedlemmer som tar ansvar.

- Det kan ikke være diskvalifiserende i seg selv å skifte standpunkt. Det avgjørende er årsaken, om det er fordi man får ny informasjon eller fordi man vingler, sier Slungård.