Kaci hedrer Shabana

Nok et bevis på at Norge har lengtet etter Shabana Rehman - nok en pris for humoristiske taler mot intoleranse. Og prisen får hun av en som vet hva det koster å tale, tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five. De har ulik bakgrunn, men finner hverandre i engasjementet for enkeltmenneskets frihet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scheiblers Legats hederspris - og 100000 kroner går i år til Shabana Rehman: «For hennes uredde og markante deltakelse i den offentlige debatten der hun forfekter humanisme og toleranse. Hennes kamp for unges rett til å velge sitt liv og til respekt for sine valg.»

Vi møter kvinnen som hedres, og hun som hedrer. Shabana er midt i kampen. Kaci er ikke det, men hun har historier.

- Kampen for individets frihet, den er det Shabana kjemper. Det er den Scheiblers Legat vil støtte, sier Kaci. Høyres eksleder er fornøyd med definisjonen. Individuell frihet er konservativt.

Shabana er spaltist i Dagbladet og standupartist. Hun reiser fra by til bygd. Står på scenen og snakker om kvinners verden, i senga, på byen og jobben. Hun vitser om psykopater, om jomfruhinner og kulturkonflikter.

Blir satt i bås

- Det er en befrielse, hver gang. Stand-up er perfekt for meg. Der er jeg midt imellom, og bare meg selv. Jeg er ikke representant for noen gruppe som helst, sier Rehman.

- Overalt ellers blir jeg satt i bås. Kjønnet mitt, huden min og bakgrunnen min, folk har et klart bilde av hvordan kvinner som meg burde være. Jeg passer ikke inn i det bildet, men det er det heller ingen andre som gjør.

- Ta folk for det de er og la dem være det. Shabana er engasjert. Det er dette som er kjernen i alt hun driver med. Kaci kjenner engasjementet. Hun er stolt over å gi prisen til Shabana. Legatet har før støttet henne til tekstutvikling.

- Shabana er spesiell. Norge trenger hennes stemme. Hun utfordrer oss på våre fordommer mot innvandrere, men også mot kvinner. Hun snakker ikke om vi og dem, men om oss, sier Kullmann Five.

- På 70-tallet dannet vi en feministgruppe i Høyre. Poenget var at kvinner ble behandlet som ei gruppe, mens menn var ulike individer. Vi ville sette søkelyset på denne diskrimineringen. Det skapte debatt, og vi ble forsøkt stoppet på mange måter, sier Kaci.

Ikke likestilling ennå

- På et nominasjonsmøte ble det hvisket om at mine barn måtte vernes mot sin ambisiøse mor. Det ble en grunn til å ikke stemme på meg. Lenger var ikke likestillingen kommet den gang, og vi er ikke i mål ennå. Full likestilling har vi ikke før vi har like mange middelmådige kvinner som menn i lederstillinger. Og det får vi nok aldri, sier Kaci.

Shabana ler, og noterer seg bemerkningen. Hun lever av morsomheter, kvinnevitser er hun god på. Det gjør at hun blir baksnakket og tilsnakket på ufine måter. Enten det er noen med innvandrerbakgrunn som føler hun ikke representerer dem eller nordmenn som mener det samme.

- Jeg lot meg kroppsmale med det norske flagget for å se hva det gjorde med folk. For det er morsomt å drive med stand-up, men det blir alvor når du skyver på grensene, sier Shabana.

Toleranse er viktig

- Abortsaken kostet. sier Kaci. Jeg kjempet for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, retten til selvbestemt abort. I den saken gikk jeg imot mitt parti og imot mange kvinners overbevisning. Jeg fikk mange sinte og sårende telefoner, men de ga meg styrke.

Shabana sier: - Menneskefiendtlige holdninger er skremmende, og jeg velger å ikke ta det inn. Men jeg vil ikke fortie eksistensen av dem. Det virker som om enkeltes vilje til å krenke andre er bunnløs.

Kaci: - Ingen må få stoppe deg med slike virkemidler.

Det får de heller ikke.

- Kanskje jeg drar til Danmark. Jeg tror jeg kunne gjort noe der. Innvandringsdebatten er veldig hard der nå. Kanskje jeg kunne myket opp litt.

- Danskene har vist interesse for debatten i Norge, men de vet ikke hva de har i vente hvis de inviterer meg. Norske innvandrerjenter er ikke helt som andre innvandrerjenter.

Danmark har ingen andregenerasjons innvandrerkvinne med høye hæler på scenen. De har ikke en kvinne som arrangerer fakkeltog og deler ut roser i kampen for kjærlighet på tvers av religion og kultur. De har ikke Shabana. Det har Norge, og det settes pris på henne.

STERKE JENTER: Shabana Rehman har imponert Kaci Kullman Five, så mye at Shabana bøe overrakt et stipend på 100 000 kroner fra Scheiblers legat.