HÅNDTRYKK: Khamis, den yngste sønnen til Muammar Kadhafi, hilser på presidenten i Algerie, Abdelaziz Bouteflika i Alger 25. mars  2008. Men nå ville Bouteflika helst ikke ha besøk fra Kadhafi-familien. FOTO: AP Photo/Scanpix/Presidentens kontor i Algerie
HÅNDTRYKK: Khamis, den yngste sønnen til Muammar Kadhafi, hilser på presidenten i Algerie, Abdelaziz Bouteflika i Alger 25. mars 2008. Men nå ville Bouteflika helst ikke ha besøk fra Kadhafi-familien. FOTO: AP Photo/Scanpix/Presidentens kontor i AlgerieVis mer

Kadhafi-arving til besvær i Algerie

Algerie kjenner seg truet av revolusjonen i Libya, og det siste lederne i Alger kunne ønske seg, var å få et nyfødt barnebarn av Muammar Kadhafi i hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet i Algerie kjenner seg omringet av fiender. Revolusjonene i Tunisia, Egypt og ikke minst Libya oppleves som en alvorlig fare. Samtidig har regimet bak seg en særdeles blodig borgerkrig mot sine egne islamistiske «hellige krigere», som ennå ikke er nedkjempet. Og så kommer familien Kadhafi.

«Midlertidig»
Safia, kona til Libyas styrtede leder, sønnene Hannibal og Mohammed og dattera Aisha krysset grensa inn i Algerie fra Libya mandag klokka 8.45, ifølge Utenriksdepartementet i Algerie. Og tidlig i går morges fødte Aisha et barn.

- Aisha fødte veldig tidlig i dag. Hun har fått ei lita jente. Mor og datter har det bra, sa i går en talsmann fra Utenriksdepartementet, som ikke ville navngis.

Det er ikke vanskelig å forstå at Aisha heller ville føde i Algerie enn i Libya akkurat nå. Men for Algerie skaper dette virkelig hodepine. Myndighetene der kaller det en «humanitær» og «midlertidig» gest. Overgangsrådet i Libya krever dem utlevert.

Nå viser det seg at Kadhafi-familien måtte stå og vente mellom ti og tolv timer på å få krysse grensa inn i Algerie, mens lederne i hovedstaden Alger drøftet om man skulle la dem slippe inn eller ikke. Avgjørelsen måtte helt opp til Abdelaziz Bouteflika for godkjenning. Det viser hvor vanskelig det er for Algerie å hanskes med revolusjonen i nabolandet.

Krangel
Nå blir det ikke lett for president Abdelaziz Bouteflika og hans regjering å står imot anklagene om samarbeid med Muammar Kadhafi fra de revolusjonære og Overgangsrådet i Libya. Algerie har ennå ikke anerkjent Overgangsrådet, i motsetning til kong Mohammed VI i Marokko. Man holder seg «strengt nøytral» i Libya, heter det. Men Overgangsrådet glemmer ikke at Algerie, sammen med Sudan, Syria og Jemen, stemte imot støtten fra Den Arabiske Ligaen til resolusjon 1973 i Sikkerhetsrådet FN, vedtaket som åpnet for luftkrigen fra NATO i Libya.

Søndag advarte Overgangsrådets militære talsmann, oberst Ahmed Omar Bani, de algirske lederne om at «de en dag må svare for sine holdninger». På grunn av disse spenningene møttes «statsministeren» i Overgangsrådet, Mahmoud Jibril, den algirske utenriksministeren, Mourad Medelci, i Kairo mandag. Men Algerie vil ikke anerkjenne opprørerne før de lover å slå ned på væpnede islamister.

Bakvendt
Dette er egentlig ganske bakvendt. Forholdet mellom Kadhafi og Algerie har vært svært dårlig fra rundt 1970. Kadhafi gjorde seg til «beskytter» av opprørske touareger i Mali og Niger, han blandet seg inn i ørkenområdene helt sør i Algerie og han blandet seg inn på Polisarios side i Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Algerie støtter også Polisario, men generalene regner alle disse områdene som «sin bakgård» og ville ikke ha noen innblanding fra Kadhafi.

Under den blodige borgerkrigen i Algerie i 1990-åra mistenkte man Kadhafi for å forsyne de islamske «hellige krigerne» med våpen. Nå har opprørerne i Libya anklaget Algerie for å forsyne Kadhafi med våpen med nattlige fly og båter.
Blodig angrep
Fredag opplevde Algerie det mest dødelige angrepet på mange år mot et militært akademi i Cherchell, hvor seksten offiserer og to sivile ble drept. Al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQMI) påtok seg skylda og begrunnet det med «støtten fra regimet i Alger til regimet til Kadhafi». Det gjenoppvekker frykten for en ny runde med «hellig krig».

Opposisjonen i Algerie angriper regimet for å ikke stille seg på den libyske revolusjonens side. Men de kraftige angrepene fra Overgangsrådet mot Algeries regjering, samt hærverk og plyndring i den algirske ambassaden i Tripoli natta fra 21. til 22. august, har gjort algirerne mer lunkne til revolusjonen i Libya.