DØD OG BEGRAVET: Muammar Kadhafi lå i flere dager i dette fryselageret i Misrata. Nå skal han være begravd i ørkenen. Foto: Tomm W. Christiansen /Dagbladet
DØD OG BEGRAVET: Muammar Kadhafi lå i flere dager i dette fryselageret i Misrata. Nå skal han være begravd i ørkenen. Foto: Tomm W. Christiansen /DagbladetVis mer

Kadhafi begravd på hemmelig sted

I ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MISRATA/OSLO (Dagbladet): Liket av Libyas eksdiktator Muammar Kadhafi ble i dag begravd på et ukjent sted i ørkenen.

Det melder den arabiske TV-kanalen Al Jazeera, som siterer en ikke navngitt libysk tjenestemann.

Kadhafi skal ha blitt begravd ammen med sin sønn Muatassim og en av sine nærmeste rådgivere.

Det skal ha vært noen få slektninger til stede. Ifølge talsmann for militærrådet i Misrata, Ibrahim Beitalmal, som har snakket med AP, fant begravelsen sted klokka 05 i morges.

Dagbladet besøkte i går ettermiddag fryserommet hvor Kadhafi har ligget de siste dagene. Rundt hundre tusen libyere har vært innom rommet i Misrata, for å ta tyrannen i øyesyn før rommet ble lukket for likskue i går.

- Skynd der, skynd dere! Dørene lukkes hvert øyeblikk, sa den ansvarlige for likskuet av Kadhafi til Dagbladet på telefon.

- Enkel seremoni Det var varslet at eksdiktatoren ville bli gravlagt i dag, fem dager etter at han ble drept.

- Det vil være en enkel seremoni med sjeiker til stede. Det vil skje på et hemmelig sted i ørkenen, sa en kilde i det libyske overgangsrådet (NTC) til Reuters i går.

Ifølge tjenestemannen måtte Muammar Kadhafi gravlegges nå fordi liket hadde begynt å råtne.

NTC skal ha vært i forhandlinger med Kadhjafis stamme i Sirte om en overlevering av liket, men uten at det ble oppnådd enighet.

Kadhafis grav blir trolig ikke merket.

Etterforsker dødsfall Lederen for det libyske overgangsrådet Mustafa Abdul Jalil lovet mandag at rådet skal granske omstendighetene rundt Kadhafis død.

Beretningene om dødsfallet er uklare og til dels motstridende, men en obduksjon har vist at han var truffet av kuler både i hodet og i magen.

Dagbladet kommer med mer.