TROLIG LIKVIDERT: Rettsmedisinske eksperter mener Muammar Kadhafi ble skutt på nært hold, noe som tyder på at han trolig ble likvidert av revolusjonære styrer. Foto: AFP/Mahmud Turkia/Scanpix
TROLIG LIKVIDERT: Rettsmedisinske eksperter mener Muammar Kadhafi ble skutt på nært hold, noe som tyder på at han trolig ble likvidert av revolusjonære styrer. Foto: AFP/Mahmud Turkia/ScanpixVis mer

Kadhafi ble trolig likvidert

Den offisielle årsaken til at han døde støttes ikke av bilder eller amatørvideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den offisielle versjonen fra Det nasjonale overgangsrådet (NTC) er at Libyas leder Muammar Kadhafi ble drept i kryssild mellom egne tilhengere og overgangsrådets styrker.

Men dette støttes ikke av bildne og videoene som har kommet av en død Kadhafi, melder britiske Daily Telegraph og amerikanske New York Times.

Det framkommer på bilder og amatørvideo at den tidligere diktatoren ble fanget hardt skadd - men i live. På videoene ser man en svært blodig Kadhafi som tilsynelatende trygler om nåde.

Støttes ikke av video og bilder På videoene framkommer det at Kadhafi får røff behandling, blant annet av at lynsjemobben holder han etter håret mens blod fosser ned fra hodet.

NTC har sagt at han var skadd i begge beina, men på videoene er det ingen tegn til blod på buksene. NTC sier videre at han ble skutt i hodet under en skuddveksling. De sier at de selv ikke ga ordre om at han skulle drepes.

Men den offisielle versjonen støttes tilsynelatende ikke av bildene og videoene som har kommet av Kadhafi fra Libya det siste døgnet. Ifølge The New York Times har dette fått mange til å sette spørsmålstegn ved Libyas nye lederskap og kontrollen de har over de mange væpnede gruppene i landet.

- Henrettet Bilder av en død Kadhafi viser at han trolig ble skutt i hodet, og rettsmedisinske eksperter sier til The New York Times at de ble påført fra nært hold, noe som tyder på at han ble likvidert.

De ulike meldingene om hvordan han ble drept kan gjenspeile en ustabilitet som i etterkant kan skape problemer i Libya etter fallet av oberst Muammar Kadhafi.

Muammar Kadhafi ble tatt etter at opprørsstyrkene endelig ferdigstilte opprøret i landet ved å erobre de Kadhafi-tro styrkenes siste skanse i Kadhafis fødeby Sirte. Kampen om byen har pågått i flere uker og i går nådde kampene et blodig klimaks.

NATO og de libyske krigerne hadde begynt å se etter om de Kadhafi-tro styrkene gjorde forsøk på å rømme byen og søke sikkerhet andre steder. Like etter morgengry, gjorde de nettopp det, og forlot sine bunkere og dro vestover, sier en NATO-sjef til The New York Times.

Rundt klokka 8.30 lokal tid kjørte en konvoi ut av en base i byen, men før de hadde klart å kjøre tre kilometer, angrep amerikanske droner og franske jagerfly.

- Angrepet stoppet konvoien, men ødela den ikke, sier den franske forsvarsministeren Gérard Longuet.

Flyktet i sementrør Bare to biler i konvoien ble ødelagt i det vestlige luftangrepet, mens resten ble tvunget til å kjøre unna og spre seg. Ifølge Reuters skal overgangsrådets styrker raskt ha kommet til stedet og så folk flykte inn i en skog i nærheten og begynte jakten.

Styrkesjef Mohammed al-Laith, som ledet noen av overgangsrådets styrker i Sirte, sier til Al Jazeera at han så oberst Kadhafi flykte fra en Jeep og inn i et sementrør.

Etter en skuddveksling mellom hans styrker og Kadhafis livgarde, kom han fram. Ifølge Laith hadde Kadhafi en kalashnikov i den ene hånda og en pistol i den andre.

- Vis meg nåde, skal Kadhafi ha sagt da han ble tatt  til fange av styrkene.

Men det var lite nåde å hente, ihvertfall utfra videoen å dømme.

DØD: Dette bildet viser en død Muammar Kadhafi. Foto: EPA/Guillem Valle/Scanpix
DØD: Dette bildet viser en død Muammar Kadhafi. Foto: EPA/Guillem Valle/Scanpix Vis mer