Kadhafi bomber opprørernes frontlinje

De hardeste kampene etter tre uker med opprør i Libya.

BOMBES: Kadhafis styrker bomber idag opprørernes frontlinje utenfor oljebyen Ras Lanuf. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix
BOMBES: Kadhafis styrker bomber idag opprørernes frontlinje utenfor oljebyen Ras Lanuf. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av de hardeste kampene mellom Kadhafis styrker og opprørere kommer samtidig som Kadhafi nå har sendt representanter til møter med den arabiske liga, NATO og EU.

Al-Jazeera
melder om flere titalls drepte, etter at Kadhafis styrker startet en ny bølge luftangrep mot opprørerne utenfor oljebyen Ras Lanuf.

Bomber oljeinnstallasjoner Al Jazeera's Jacky Rowland har vært ved frontlinja utenfor oljebyen som ligger mellom Kadhafis hjemby Sirte og Benghazi øst for hovedstaden Tripoli.

Hun meldte om et oljedepot  i full fyr, og at det fortsatt er bombefly i luften over byen.

Journalisten havnet selv midt i bomberegnet, og måtte flykte (se den dramatiske videoen over).

Et vitne forteller om de harde kampenen til Reuters:

- Sivile hus i Ras Lanuf er truffet, forteller Izeddine Sheikhy til nyhetsbyrået.

Han fortalte at bombene syntes å ha kommet fra havet, og at bombefly fortsatt sirklet over byen.

Harde kamper Al-Jazeeras Tony Birtley er også like utenfor Ras Lanuf der det pågår harde kamper.
- Vi har lurt på hvorfor Kadhafi ikke har satt igang angrep, men i dag har vi virkelig fått sett diktatorens krefter i aksjon. Vi var fanget midt i kampene, forteller han.

Han mener Kadhafi nå kan ha satt igang en større offensiv mot opprørerne.
En opprører i byen Zawiyah forteller til Reuters at Kadhafis tropper nå står utenfor byen, men at det har vært harde gatekamper og at kontrollen over byen har vekslet mellom opprørere og Kadhafi-lojale styrker hele natten.

- Det er uoversiktelig her. Det er uklart hvem som kontrollerer sentrum nå. Det endres hele tiden, forteller opprøreren til nyhetsbyrået.

- Sivile bærer byrden Presidenten i det Internasjonale Røde Kors, Jakob Kellenberger forteller til Al-Jazeera at leger i Libya ser en dramatisk økning i antall omkomne, de fleste sivile.

- Lokale leger melder om en kraftig økning i antall sårede ved sykehusene i Ajdabiya og Misrata, der det har vært harde kamper og luftangrep det siste døgnet, forteller Kellenberger.

Han sier at Røde Kors kirurgiske team i Ajdabiya har operert 55 sårede den siste uken.

- Det er sivile som bærer byrden av volden.

Mange drepte Minst 400 er drept og 2000 er såret i det østlige Libya siden oppstanden mot Muammar Kadhafis regime begynte.

Tallene omfatter drepte i byene Derna, Al Bayda, Brega, Benghazi, Ras Lanuf og Bin Jawad, opplyser Salah Jabar, koordinator for helsetjenesten i byer som opprørerne skal ha kontroll over.

- Vi har talt døde og sårede på sykehusene våre, tilføyer Jibril Huwaidi som svar på hvorfor tall fra FN og menneskerettighetsgrupper har vært høyere.

FN anslo onsdag at dødstallene i Libya sett under ett var kommet opp i 800 døde.

Samtaler Den portugisiske avisa Publico melder idag at Muammar Kadhafi nå kan være klar for å inngå nye samtaler om overføring av makt til opposisjonen i Libya.

Avisa siterer en anonym kilde i det portugiske utenriksdepartementet som har deltatt i samtaler mellom utsendte fra regimet i Libya  og den portugisiske utenriksministeren, Luis Amado.

Ifølge kilden skal utsendingen fra Kadhafi ha uttrykt dette i samtaler med den portugisiske utenriksministeren i Lisboa idag.

NATO og EU forhandler idag om en mulig flyforbudssone over Libya etter noen av de tøffeste kampene så langt i det tre uker gamle opprøret mot Muammar Kadhafi.

I BRANN: Flammer og svart røyk stiger opp fra en oljeinnstallasjon etter et bombeangrep utenfor byen Ras Lanuf i går. Foto: Roberto Schmidt/AFP/Scanpix
I BRANN: Flammer og svart røyk stiger opp fra en oljeinnstallasjon etter et bombeangrep utenfor byen Ras Lanuf i går. Foto: Roberto Schmidt/AFP/Scanpix Vis mer