- Kadhafi er ikke et mål

USA bryr seg ikke om Kadhafi, dessuten vil de trekke seg unna kamphandlingene.

MER AV DETTE: FN-resolusjonen som lar FN-land beskytte de libyske opprørere med alle mulige midler, blir brukt for det den er verdt i Libya. Her blir et kjøretøy bombet på veien mellom Benghazi og Ajdabiyah, 20 mars. 2011. Foto: Scanpix/REUTERS/Goran Tomasevic
MER AV DETTE: FN-resolusjonen som lar FN-land beskytte de libyske opprørere med alle mulige midler, blir brukt for det den er verdt i Libya. Her blir et kjøretøy bombet på veien mellom Benghazi og Ajdabiyah, 20 mars. 2011. Foto: Scanpix/REUTERS/Goran TomasevicVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i kveld bekrefter viseadmiral William E. Gortney at USA og koalisjonsstyrkene har ikke tenkt å fjerne Kadhafi med militærmakt.

Gortney presiserer at USA er først og fremst interessert i å sikre en flyforbudssone, og gjorde det klart at Kadhafi ikke er et mål. Men etter at flere journalister presset ham på dette, sier han:

- Men hvis han tilfeldigvis er på et sted, hvis han inspiserer et bakke-til-luft-anlegg og vi ikke vet at han er der, ja, da kan han bli et mål - men på nåværende tidspunkt er ikke hjemmet hans noe mål.

Tror ikke på våpenhvile Kadhafi erklærte i dag for andre gang siden fredag en våpenhvile, uten at den væpnede konflikten mellom opprørerne og regjeringsstyrker stoppet.

Kadhafi oppfordret alle koalisjoner i Libya til å «legge ned våpnene, samle seg og snakke sammen for å løse problemene våre, som en stor familie.»

Dette gjorde ikke inntrykk på amerikanske myndigheter.

- Vi setter spørsmålstegn ved alt Kadhafi kaller for «våpenhvile», konsanterer Gortney.

Vil angripe bakkemål Koalisjonsstyrkene har helt fra begynnelsen angrepet bakkemål, Den arabiske liga, som ga sin velsignelse til en flyforbudssone, kritiserer koalsjonsstyrkene for å gå ut over sitt mandat. Men USA henviser til resolusjon 1973 i FNs Sikkerhetsråd.

- Vi angrep mekaniserte kjøretøy for å beskytte det libyske folk. Hvis vi ser at disse avanserer og er på vei mot opprørerne, vil vi ta dem ut, sier Gortney.

USA vil ikke ha ansvaret Resolusjonen gir FN-land mulighet til å bruke «alle mulige midler» til til å beskytte sivil befolkning og sivile områder i Libya, men forbyr en vestlig landbasert invasjonsstyrke. Gortney bekreftet søndag at dette ikke er aktuelt.

KOMMANDOSENTER I RIO President Barack Obama blir briefet av sine rådgivere i kommandoteltet sitt, mens han er på en rundreise i Sør-Amerika for å skaffe større eksportmarked og dermed flere arbeidsplasser for amerikanerne. Foto: Det hvite hus
KOMMANDOSENTER I RIO President Barack Obama blir briefet av sine rådgivere i kommandoteltet sitt, mens han er på en rundreise i Sør-Amerika for å skaffe større eksportmarked og dermed flere arbeidsplasser for amerikanerne. Foto: Det hvite hus Vis mer

Til CBS sier admiral Mike Mullen, formannen i den amerikanske militære sjefsnemd, at USA bryr seg kun om å etablere en flyforbudssone. Deretter har USA tenkt å overlate kontrollen til noen andre.

- Vi vil trekke tilbake bombestyrkene, og redusere bombingen gradvis til forbudssonen lar seg håndheve. Deretter vil vi ha støttefunksjoner, som overvåkingsoppdrag og elektronisk krigsføring, sier Mullen.

Flere land har sluttet seg til styrkene som håndhever flyforbudssonen over Libya, Danmark, Hellas, Spania og Qatar.

TROR IKKE PÅ KADHAFI Viseadmiral Bill Gortney i Pentagon. Foto: (AP Photo/Cliff Owen)
TROR IKKE PÅ KADHAFI Viseadmiral Bill Gortney i Pentagon. Foto: (AP Photo/Cliff Owen) Vis mer