- Kadhafi er ikke målet

Diktatorens residens ble bombet i natt, men USA hevder Kadhafi ikke var målet.

BOMBET: Slik så det ut etter at de internasjonale styrkene bombet hovedkvarteret til Muammar Kadhafi i Tripoli i natt. Flere av hans tilhengere samlet seg rundt området i natt for å vise sin sympati med sin leder. AFP PHOTO / Imed Lamloum
BOMBET: Slik så det ut etter at de internasjonale styrkene bombet hovedkvarteret til Muammar Kadhafi i Tripoli i natt. Flere av hans tilhengere samlet seg rundt området i natt for å vise sin sympati med sin leder. AFP PHOTO / Imed LamloumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt traff koalisjonsstyrkene residensen til Muammar Kadhafi i Tripoli.
Det tre-etasjers høye bygget som ble truffet, ligger 50 meter fra teltet hvor Kadahfi pleier å motta sine gjester. 

 Det er foreløpig ikke kjent om Kadhafi skal ha vært i residensen da angrepet skjedde.

Om han er i live, og hvor han befinner seg, er også foreløpig ukjent.  

Ikke et mål Ifølge Washington Post var det franske eller britiske styrker som avfyrte rakettene mot Kadhafis residens.  

Til CNN sier en anonym militærkilde at residensen var et mål fordi det her var hovedkvarter for kommandoevnen til Kadhafi.

Målet var å svekke Libyas militære evner.  

Ifølge amerikanske myndigheter er i Kadhafi selv et mål for de internasjonale angrepene:  

Mens Kadahfis residens ble bombet, skal admiral Mike Mullen ha sagt til journalister i Washington:  

- Vårt mål er ikke Kadhafis bolig. 

 Det samme understreket viseadmiral William W. Gortney i et pressemøte, men ifølge Daily Mail, skal den britiske forsvarsministeren ha en annen oppfatning:

Ifølge avisen skal han ha sagt at han vil heller ta i bruk en «bunker buster» - et angrep på Kadhafis bolig hvis sivile tap kan unngås.  

Uklokt USAs forsvarsminister, Robert Gates, sier han tror det er uklokt at koalisjonsstyrkene prøver å drepe Kadhafi.  

MENNESKELIGE SKJOLD: Kadhafis tilhengere samlet seg utenfor hans hovedkvarter. Flere har kommet til for å opptre som menneskelige skjold.  EPA/MOHAMED MESSARA
MENNESKELIGE SKJOLD: Kadhafis tilhengere samlet seg utenfor hans hovedkvarter. Flere har kommet til for å opptre som menneskelige skjold. EPA/MOHAMED MESSARA Vis mer

 - Jeg tror det er viktigere at vi opererer innenfor mandatet til FNs sikkerhetsråd, sier han.

 - Om vi begynner å legge til nye mål tror jeg det vil skape problemer. Jeg tror det er uklokt å sette konkrete mål som du kan eller ikke kan klare å oppnå.  

Ifølge flere medier skal den arabiske liga ha reagert på angrepet på Kadhafis residens.  

- Det som nå skjer i Libya går i mot målet om å pålegge en flyforbudssone. Det vi vil ha er beskyttelse for sivile, og ikke bombing av dem, sier generalsekretær i den arabiske liga, Amr Mussa.  

Han ber nå om hastemøte, fordi han mener angrepet er i strid med det opprinnelige oppdraget.    

Menneskelige skjold Ifølge Washington Post har bombingen av Kadhafis residens har utløst sinne blant hans tilhengerer.  

200 av hans supportere skal ha kommet til området hvor residensen ligger, for å opptre som menneskelige skjold.  

- Jeg er her for å beskytte vår leder. Jeg er forberedt på å dø med ham. Vi forventer å bli drept, sier Badridine Mufta (27) til avisa. 

Talsmann for de libyske myndighetene, Moussa Ibrahim kaller bombingen for «barbarisk»:

 - Dette er det berømte hjemmet til vår leder. Dette stedet er beskyttet av et frivillig menneskelig skjold. Her var det en reel fare for at mennesker kunne bli skadd, sier  Ibrahim.

Uklart om omkomne Libyske medier melder at 48 mennesker har mistet livet, og at flere har blitt skadd i angrepene søndag natt.

Men myndighetene har ikke gikk journalister tillatelse til å besøke sykehus eller noen av de rammede områdene, slik at tallene er foreløpig ubekreftet.

UKLOK: USAs forsvarsminister Robert Gates sier han tror det er uklokt av de internasjonale styrkene å gå etter Kadhafi. (AP Photo/Charles Dharapak, Pool)
UKLOK: USAs forsvarsminister Robert Gates sier han tror det er uklokt av de internasjonale styrkene å gå etter Kadhafi. (AP Photo/Charles Dharapak, Pool) Vis mer

Det journalistene derimot fikk se var en gravplass hvor 26 mennesker, som skal ha mistet livet i angrepet, ble gravlagt.  

- Vi har ingen indikasjon på at sivile har mistet livet, sier den amerikanske viseadmiralen, Bill Gortney under pressekonferansen i Pentagon.  

Kilder sier til CNN at Kadhafis tilhengere har samlet sammen døde, som har mistet livet i kampene den siste uke, for å vise dem frem etter helgen - men da som et resultat av det internasjonale angrepet.      

Minnesmerket Den bombede bygningen ligger 100 meter fra en statue av en knyttneve som knuser et fly dekorert med ordet «USA». Dette monomentet er reist til minnet om den amerikanske bombingen av Tripoli i 1986.  

Amerikanerne bombet Kadhafi bolig i 1986, og da var målet Kadhafi selv.

Diktatoren overlevde angrepet, men hans adopterte datter ble drept sammen med 15 andre sivile. Det amerikanske angrepet kom dengang som følge av et libysk terrorangrep mot diskoteket La Belle i Vest-Berlin, hvor to amerikanske soldater mistet livet. 

KRITISK:  Leder av den Arabiske Liga, Amr Mussa, reagerer sterk på det internasjonale angrepet på residensen til Kadhafi. Foto: AFP PHOTO PIERRE VERDY
KRITISK: Leder av den Arabiske Liga, Amr Mussa, reagerer sterk på det internasjonale angrepet på residensen til Kadhafi. Foto: AFP PHOTO PIERRE VERDY Vis mer