AVSKÅRET FRA VERDEN: Opprørerne håper å ha Kadhafi i sin hule hånd etter at de tilsynelatende har omringet Tripoli. Foto: Reuters/Bob Strong/Scanpix
AVSKÅRET FRA VERDEN: Opprørerne håper å ha Kadhafi i sin hule hånd etter at de tilsynelatende har omringet Tripoli. Foto: Reuters/Bob Strong/ScanpixVis mer

- Kadhafi er isolert. Han har blitt avskåret fra resten av verden

Opprørerne har omringet Tripoli og prøver å strupe oberst Kadhafi fra omverden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørerne i Libya har brutt den noe fastlåste militære stillstanden med styrkene lojale til Libyas leder Muammar Kadhafi.
I går klarte de å erobre nøkkelbyen Zawiyah, en kystby som kan være selve vendepunktet i den etterhvert langvarige borgerkrigen. Byen har fungert som et viktig knutepunkt mellom Tripoli og den tunisiske grensa.

Opprørerne hevder også overfor nyhetsbyrået Reuters at de har klart å erobre byen Garyan, sør for Tripoli. Dersom opplysningen stemmer, vil det ytterligere forsterke opprørernes overtak.

- Kadhafi er isolert - Garyan er fullstendig i hendene til de revolusjonære. Kadhafi er isolert. Han har blitt avskåret fra resten av verden, sier opprørstalsmann Abdulrahman til Reuters.

Samtidig skal Libyas innenriksminister, Nassr al-Mabrouk Abdullah, ha flyktet til Egypts hovedstad Kairo.

Obama-administrasjonen uttrykker nå håp med de to gode nyhetene, melder nyhetsbyrået AP.

- Det blir stadig klarere at Kadhafis dager er talte, sier talsmann Jay Carney.

Kampen om Tripoli Opprørerne mangler trolig nok krigere og våpen til å utføre et kontrollert angrep på Tripoli, som har blitt holdt med jernhånd av obersten.

Opprørerne håper det som etterhvert begynner å likne en beleiring kan inspirere til et folkeopprør i Tripoli slik at Kadhafis regime blir veltet.

- Det vi ser nå er en opprørerstyrt offensiv for å strupe atkomstveien inn til Tripoli og dermed skru opp presset mot Kadhafi, sier Victoria Nuland, USAs utenriksminister Hillary Clintons talskvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bekjemp «råttene» Kadhafi ba sine støttespillere om å bekjempe «råttene» i en noe utydelig lydmelding på libysk TV, melder Al Jazeera.

- Beveg dere framover, plukk opp våpenet og gå til kampen for å frigjøre Libya fra forrædere og fra Nato. Martyrenes blod er drivstoff for kampen. Slutten på kolonialismen er nær. Slutten til råttene er nær, slik som de vil flykte.

Opprører Khalid Al-Zawi svarer slik:

- Kadhafi er gal. Han er i stand til absolutt alt. Det er noe vi må huske på, sier han.

Endepunkt? Men opprørerne har tidligere mistet fotfestet i byer de har tatt over og blitt tvunget til trekke seg ut. Etter at de tok over Zawiyah, startet Kadhafi-lojale styrker å avfyre granater og raketter, i tillegg til at enkelte av Kadhafis skarpskytere holder fast på enkelte hustak i byen.

Likevel er det flere ting som tyder på at man nå har kommet til et endepunkt i krigen.

Det har lenge gått rykter om at det samtidig pågår samtaler mellom representanter for opprørerne og Kadhafis regime i Tunisia.

Kadhafi-talsmann Moussa Ibrahim nekter for at slike samtaler pågår, og mener ryktene er en del av en «media-krig» mot ham.

- Lederen er her i Libya og kjemper for landets frihet. Han vil ikke forlate Libya, sier Ibrahim.

ISOLERT: Her kjemper libyske opprørere mot styrker lojale til Libyas leder Muammar Kadhafi: Foto: AFP/Florent Marcie/Scanpix
ISOLERT: Her kjemper libyske opprørere mot styrker lojale til Libyas leder Muammar Kadhafi: Foto: AFP/Florent Marcie/Scanpix Vis mer