PLYNDRES: Et av mange sjøldiggende bilder av Muammar Kadhafi i hans palass er tatt ned av veggen. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix
PLYNDRES: Et av mange sjøldiggende bilder av Muammar Kadhafi i hans palass er tatt ned av veggen. Foto: Sergey Ponomarev/AP/ScanpixVis mer

Kadhafi er som sunket i jorda

Ingen vet hvor Muammar Kadhafi befinner seg. I mens plyndres hans palass av det libyske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen vet hvor Muammar Kadhafi befinner seg etter en historisk dag i Libya.

Kadhafis gigantiske hovedkvarter midt i Tripoli sentrum, Bab Aziziya, ble stormet av opprørsstyrker fra fire kanter. Det var spredte kamper mellom Kadhafis styrker og opprørerne, men etter kort tid la Kadhafi-styrkene ned våpnene og opprørerne hadde i realiteten vunnet kampen om Tripoli - og Libya.

- Vi har vunnet slaget om Tripoli. Kadhafi og hans medsammensvorne har rømt som rotter. Det militære slaget om Tripoli er over, sier Abdel Hakim Belhaj, lederen for opprørerne i Libya.

UTBOMBET: Flere av bygningene inne på området er utbombet. Her viser opprørerne Libyas flagg fra tiden før Kadhafi. Flagget er adoptert av opprørerne og vil etter all sannsynlighet bli Libyas nye nasjonale symbol. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix
UTBOMBET: Flere av bygningene inne på området er utbombet. Her viser opprørerne Libyas flagg fra tiden før Kadhafi. Flagget er adoptert av opprørerne og vil etter all sannsynlighet bli Libyas nye nasjonale symbol. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix Vis mer

Scenene som utspant seg i Bab Aziziya var historiske av mange grunner. Opprørere og sivile om hverandre plyndret hovedkvarteret og ødela statuer av Kadhafi, verdens lengstsittende diktator.

En statue til minne om USAs bombing av Bab Aziziya i 1986, en stor gullneve som knuser et amerikansk fly, ble også ødelagt.

Alt sendt direkte på Sky News og Al Jazeera slik at en hel verden kunne følge med på hvordan det libyske folk ydmyket Kadhafi-regimets hovedkvarter. Folk endte opp med å gå rundt i Kadhafis egne klær, blant annet gikk en rundt med Kadhafis gallalue.

Det eneste som manglet var hovedpersonen selv, oberst Muammar Kadhafi. Mannen som Ronald Reagen kalte «Midtøstens gale hund» kalles nå en feig hund, selv av sine tidligere venner. Opprørerne håper å arrestere ham og framstille ham for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i en rettssak i Libya, men Kadhafi er ingen steder å finne.

I kveld og natt kommer opprørerne til å gjennomsøke en rekke hemmelige bunkere under det seks kvadratkilometer store hovedkvarteret. Det kan hende Kadhafi sitter der, men han kan like gjerne ha rømt i en av sine underjordiske ganger som fører ut til kysten. Eller han kan allerede ha forlatt Tripoli for flere uker siden.

USA har satt inn avansert etteretningsutstyr i Tripoli for å fange opp eventuell kommunikasjon fra diktatoren uten land. I tillegg overvåkes luftrommet over Libya tett med radarer for å hindre at Kadhafi rømmer luftveien.

UPOPULÆR: En statue av Muammar Kadhafi er revet ned og hodet tråkkes ned på bakken. Det å vise fotsålen til noen er sett på som en stor fornærmelse i Libya, noe Kadhafi selv har benyttet seg av. Han viste fotsålene sine demonstrativt i sitt første møte med Tony Blair. Nå får han smake sin egen medisin. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix
UPOPULÆR: En statue av Muammar Kadhafi er revet ned og hodet tråkkes ned på bakken. Det å vise fotsålen til noen er sett på som en stor fornærmelse i Libya, noe Kadhafi selv har benyttet seg av. Han viste fotsålene sine demonstrativt i sitt første møte med Tony Blair. Nå får han smake sin egen medisin. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix Vis mer

Saddam Hussein ble funnet i et hull i bakken og bragt for retten i Irak, der han ble dømt til døden og hengt, mens Adolf Hitler endte sitt eget liv i en bunker under Berlin. Hvilket alternativ som blir Kadhafis skjebne er ennå helt uklart.