Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kadhafi-familien ser etter exit-strategi

En rådgiver for Kadhafi-familien er på plass i Storbritannia og holder hemmelige samtaler.

 EXIT-STRATEGI:  Saif al-Islam skal være i ferd med å forhandle om en mulig exit-strategi for å få slutt på konflikten i Libya. Foto: AFP PHOTO / EURONEWS
EXIT-STRATEGI: Saif al-Islam skal være i ferd med å forhandle om en mulig exit-strategi for å få slutt på konflikten i Libya. Foto: AFP PHOTO / EURONEWS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens kampene fortsetter på bakken i Libya, kommer det stadig flere tegn på at Kadhafi-regimet leter etter en mulighet for å komme ut av situasjonen på. En nøkkelrådgiver til en av Muammar Kadhafis sønner skal være på plass i Storbritannia for å forhandle.

Ifølge avisen The Guardian er en av Saif al-Islams nøkkelrådgivere, og samtidig en av Kadhafi-regimets mest betrodde medlemmer, på plass i landet for å holde hemmelige samtaler.

Avisen har fått bekreftet fra britiske myndighetskilder at Mohammed Ismail har holdt samtalene. De skal være blant flere Kadhafi-regimet i hemmelighet har hatt med utenlandske land de siste dagene.

- Det kommer stadig nye beviser på at sønnene hans vil ut, sier en vestlig diplomatkilde til avisen.

- Må gå av Mohammed Ismail regnes som Saif al-Islams viktigste rådgiver, og også for å være hans representant utad.

- Budskapet som ble levert til ham var at Kadhafi må gå av og at han vil holdes ansvarlig for sine forbrytelser, sier en talsmann for britisk UD til The Guardian.

Rådgivere nær Kadhafis sønner sier at man nå vurderer å spille Muammar Kadhafi på sidelinjen og forhandle om en exit-strategi for å hindre at Libya faller ut i anarki.

Presser opprørerne Men til tross for at de utenlandske bombeangrepene fortsetter, amerikanske og britiske spesialstyrker skal være på bakken og Muammar Kadhafi mister stadig flere støttespillere, lider opprørerne i Libya store tap.

I dag fortsatte Kadhafi-styrkene sin fremmarsj, og presset opprørerne stadig lenger øst i Libya. Opprørerne har nå mistet kontroll over byene som ble vunnet i forrige uke, og frontlinjen varierer nå mellom Brega og Ajdabiyah.

Til tross for tapene på bakken, har opprørerne fått gode nyheter de siste dagene. Muammar Kadhafi mistet en av sine viktigste støttespillere da utenriksminister Musa Kusa hoppet av i går kveld, og CIA skal være i gang med hemmelige operasjoner i landet.

- Vi begynner å se at Kadhafi-regimet smuldrer opp, sier opprørstalsmannen Mustafa Gheriani til Reuters. Han vil imidlertid ikke ønske Kusa velkommen til opprørernes rekker riktig ennå.

Flere hopper av? Kusa selv sitter i avhør i Storbritannia, landet han i går flyktet til. Han mistenkes blant annet for å ha vært hjernen bak Lockerbie-angrepet som kostet 270 mennesker livet i 1988.

Samtidig meldes det at flere høytstående skikkelser skal være i ferd med å hoppe av fra Kadhafis regime. Det gjelder blant annet landets oljeminister.

Men på bakken i Libya foregår det altså fortsatt harde kamper. I dag ble det blant annet kjempet hardt i Brega, der opprørerne hevder Kadhafi-soldater skyter vilkårlig rundt seg, ifølge Reuters.

Også fra Misrata kommer det meldinger om til dels harde kamper. Der skal Kadhafi-styrkene bruke artilleriild mot byen.

USAs forsvarssjef Mike Mullen talte i dag i Kongressen, og hevdet at Kadhafis styrker var sterkt svekket.

- Men det betyr ikke at han er i ferd med å bryte sammen sett fra et millitært ståsted, sa Mullen.

Taktisk overlegne Til tross for dette vinner altså Kadhafi-styrkene terreng i Libya. Analytikere peker på den åpenbare fordelen Kadhafis hær har, nettopp i det at det er en styrke med våpen overlegne opprørernes og ikke minst med taktiske kunnskaper opprørerne ikke besitter.

Samtidig fortsetter opprørerne kravet om våpenhjelp fra utlandet. CIA-agentene som skal være på plass i landet ser i første omgang ut til å innhente opplysninger om bombemål, hevder Reuters' kilder.

Opprørstalsmannen Mustafa Gheriani advarer også mot for stor internasjonal tilstedeværelse på bakken.

- Det ville undergrave vår troverdighet, sier han.

 FRONTBYEN:  En opprører står inne i et sønderskutt kontrollpunkt like utenfor Ajdabiyah, byen flere opprørere har flyktet til etter at Kadhafi-styrkene startet en ny offensiv. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly.
FRONTBYEN: En opprører står inne i et sønderskutt kontrollpunkt like utenfor Ajdabiyah, byen flere opprørere har flyktet til etter at Kadhafi-styrkene startet en ny offensiv. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media