FERNISS: Grusomhetene til Libyas diktator Muammar Kadhafi kom ofte i skyggen av hans egen eksentrisitet og et ferniss av påstått idealisme. Her med EU-kommisjonens leder Romano Prodi i Brüssel 27 April 2004. Foto: AFP
FERNISS: Grusomhetene til Libyas diktator Muammar Kadhafi kom ofte i skyggen av hans egen eksentrisitet og et ferniss av påstått idealisme. Her med EU-kommisjonens leder Romano Prodi i Brüssel 27 April 2004. Foto: AFPVis mer

- Kadhafi-familien torturerte barnepike med kokende vann

Kadhafi-regimets grusomhet avdekkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et ferniss av eksentrisitet og idealistisk tenkning har ofte skygget for grusomheten, nådeløsheten og dobbeltmoralen i Muammar Kadhafis diktatur.

Nå, i sluttkampen om Libya, skjærer alt dette i øynene.

Frist til i dag Trolig er det bare snakk om kort tid før opprørerne har full kontroll over landet.

Igår sa talsmannen Shamsuddin Ben Ali at opprørerne har tatt byen Ben Jawad, vest for Kadhafis hjemby Sirte.

Også Sirte står for fall. E
n høystående militær sier til CNN at 14.000 opprørere står klare til å frigjøre Sirte, men at Kadhafi-styrkene i byen har fått frist til i dag med å legge ned våpnene.

Barnepike mishandlet I går besøkte CNNs korrespondent det overdådige boligområdet ved stranda i Tripoli, hvor Kadhafi-familien hadde sin residenser.
Der fant de både avansert elektronikk, boblebad og viner til hundrevis av dollar flaska, til tross for et offisielt forbud mot alkohol.

Etiopiske Shweyga Mullah (30), forteller til CNNs korrespondent at hun var barnepike for Muammar Kadhafis sønn Hannibal og kona hans Aline i ett år.
Da CNN møter henne er kroppen hennes dekket med stygge arr.

Skåldet Ifølge Mullah var Hannibals kone Aline to ganger så misfornøyd med arbeidet hennes at hun skåldet henne med kokende vann.
Deretter skal hun ha blitt nektet medisinsk behandling.
Grunnen var at hun nektet å slå en datter som ikke ville slutte å gråte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hun tok meg til et baderom. Hun bandt hendene mine bak på ryggen, og bandt føttene. Hun tapet munnen min og begynte å tømme kokende vann over hodet mitt slik som dette, sier Shwygar Mullah og viser CNN hvordan ugjerningen skal ha skjedd.

Historien bekreftes av en annen i husholdningen, en mann fra Bangladesh som sier at også han ble mishandlet, og ble kuttet opp med kniver.  

Massakre Kort før opprørerne forrige uke rykket inn i Tripoli, skal omkring 150 fangede Tripoli-innbyggere ha blitt massakrert i et varehus like ved hovedkvarteret til den 32. brigaden.
Denne brigaden ble ledet av Kadhafi-sønnen Khamis.

CNN har snakket med flere vitner, blant annet Muneer Own som overlevde da vaktene kastet en granat inn i varehuset og pepret de innesperrede med kuler.

Frivillige sier til TV-stasjonen at de fant minst 150 lik, de fleste forkullede og umulige å gjenkjenne.

Hevnoppgjør Flere medier rapporterer om tusenvis av innbyggere som har blitt arrestert av regimet i de siste ukene, og at bare en mindre del av disse er lokalisert.

Også opprørerne og deres tilhengere skal stå bak overgrep. NRK rapporterte i helga om et blodig hevnoppgjør som kom etter en krangel hvor en kvinne ble beskyldt for å løpe Kadhafi-regimets ærend.

Slike oppgjør kan det bli mange av. Tallrike medløpere og angivere i befolkningen har vært en av Kadhafis viktigste metoder for å holde seg ved makten i 42 år.

Hevnlyst Kadhafi-vennlige bydeler i Tripoli har blitt rammet hardt av krigføringen.
Financial Times har intervjuet Salam Kushrabi i Abu Salim-distriktet, som er opprørt over Nato-bombingen av det han hevder var en bygning brukt som sykehus.

Etter grusomhetene som avdekkes, spør mange seg hvordan libyerne skal greie å leve sammen i et rettssamfunn.
Mye avhenger av hvordan Det nasjonale overgangsrådet som nå har kontrollen i Libya, håndterer befolkningens hevnlyst mot regimets medløpere.

Ifølge opprørerne Financial Times har snakket med i Abu Salim, er det ikke så mye å frykte.
- Vi skal behandle dem godt, lovet Ahmed Ali, en eier av en sukkertøybutikk som har sluttet seg til opprørsstyrkene.

GRUSOMHETER: Disse døde mennene antas å ha blitt avrettet av Kadhafi-lojale styrker. Bildet ble tatt den 26. august i Abu Salim-distriktet i Tripoli. Foto: REUTERS/Youssef Boudla
GRUSOMHETER: Disse døde mennene antas å ha blitt avrettet av Kadhafi-lojale styrker. Bildet ble tatt den 26. august i Abu Salim-distriktet i Tripoli. Foto: REUTERS/Youssef Boudla Vis mer