- FEIG: Muammar Kadhafis tidligere bestevenn sier at diktatoren er for feig til å ta sitt eget liv. Foto: Antony Njuguna/Reuters/Scanpix
- FEIG: Muammar Kadhafis tidligere bestevenn sier at diktatoren er for feig til å ta sitt eget liv. Foto: Antony Njuguna/Reuters/ScanpixVis mer

- Kadhafi for feig til å ta «en Hitler»

Kadhafis tidligere bestevenn forteller hva Kadhafi nå vil gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdel-Salam Jalloud kjenner diktator Muammar Kadhafi bedre enn de fleste. Forrige uke hoppet han av til Italia og i et intervju snakker han om hvordan han tror Kadhafi forholder seg til sitt «sluttspill» som diktator.

Jalloud ble venn med Kadhafi under skoledagene og de to var også sammen i militæret. Under statskuppet i 1969, da Kadhafi som 27-åring tok makta i Libya, var Jalloud Kahdafis nærmeste rådgiver. Han ble seinere statsminister under Kadhafi, fram til de røyk uklar med hverandre på 90-tallet.

- Kadhafi er feig Jalloud hoppet av til Italia fredag og i dag ga han et intervju til italiensk statsradio om hvordan han vurderer sin tidligere venn.

- Jeg tror det er umulig at han overgir seg. Han har ikke motet, som Hitler hadde, til å ta livet sitt, sier Jalloud til RAI, ifølge Telegraph.

Hitler tok livet sitt sammen med sin elskerinne Eva Braun i en bunkers i Berlin 30. april 1945, da Tyskland var knust på alle fronter og det bare var et tidsspørsmål før Berlin ville falle.

- Kadhafi kommer til å dø Jalloud sier videre at han tror det er for seint for Kadhafi å forhandle med opprørerne og at han mest sannsynlig vil dø.

- Jeg tror ikke utviklingen i Tripoli vil tillate at han overlever. Jeg tror regimet har en uke igjen. Kanskje de holder ut i ti dager, kanskje mindre.

Kadhafis tidligere bestevenn sier videre at han tror alle dører nå er lukket for diktatoren.

STØTTER OPPRØRERNE: Abdel Salam Jalloud støtter opprørerne i Libya. Her er han i opprørskontoret i Zintan, før han hoppet av til Italia. Foto: Reuters/Scanpix
STØTTER OPPRØRERNE: Abdel Salam Jalloud støtter opprørerne i Libya. Her er han i opprørskontoret i Zintan, før han hoppet av til Italia. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Han har ingen mulighet til å forlate Tripoli. Alle veier er stengt. Han kan kun flykte ved hjelp av en internasjonal avtale og jeg tror ikke den muligheten eksisterer lenger, sier Jalloud.

- Reis dere i massiv protest Jalloud har de siste dagene aktivt tatt del i kampen for å få sin tidligere venn fjernet. I en uttalelse sendt på Al Jazeera, oppfordret han Kadhafis egen stamme om å vende ham ryggen.

- Fornekt denne tyrannen, fordi han vil gå og dere vil ende opp med å ta over hans arv. Folket i Tripoli, som er en firedel av Libyas befolkning, burde reise seg i en massiv protest. Det er tid for å handle, til å overvinne frykten, sa Jalloud i uttalelsen.

I kveld meldes det at opprørerne har tatt kontroll over Tripolis internasjonale flyplass. Muammar Kadhafi befinner seg på ukjent sted og styrkene hans kontrollerer nå bare ti prosent av Libya.

TIDLIGERE VENNER: Abdel-Salam Jalloud triller sin tidligere venn Muammar Kadhafi i en rullestol. De to er ikke venner lenger og Jalloud mener Kadhafi er feig og aldri vil overgi seg. Foto: Reuters/Scanpix
TIDLIGERE VENNER: Abdel-Salam Jalloud triller sin tidligere venn Muammar Kadhafi i en rullestol. De to er ikke venner lenger og Jalloud mener Kadhafi er feig og aldri vil overgi seg. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer