GRÅDIG: Muammar Kadhafi har i en årrekke gjemt unna penger i utlandet. De siste årene har dette akselerert, og nye anslag viser at han Kadhafi-familien kontroller så mye som 200 milliarder dollar plassert utenfor Libya. Carlos Garcia Rawlins/REUTERS
GRÅDIG: Muammar Kadhafi har i en årrekke gjemt unna penger i utlandet. De siste årene har dette akselerert, og nye anslag viser at han Kadhafi-familien kontroller så mye som 200 milliarder dollar plassert utenfor Libya. Carlos Garcia Rawlins/REUTERSVis mer

Kadhafi gjemte 200 milliarder i utlandet

Den drepte dikatoren har investert penger i de fleste store land i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafi, som ble regelrett likvidert av sitt eget folk torsdag denne uken, kan ha gjemt unna så mye som 200 milliarder dollar i utlandet under sine 42 år som enerådig hersker i Libya.

Etterforskning viser at Kadhafi i årevis har sendt titalls milliarder mer ut av landet enn tidligere antatt. Den svimlende summen utgjør 30 000 dollar for hver innbygger i landet. En tredjedel av Libyas 6,5 millioner innbyggere lever i fattigdom.

Dobler anslaget - Nye anslag av den avsatte diktatorens skjulte penger, gullreserver og investeringer er svimlende. Ingen har virkelig innsett omfanget av dette, sier en som har vært tett på pengejakten til Los Angeles Times.

Mesteparten av midlene står oppført som investeringer gjort av libyske institusjoner som sentralbanken, statlige oljeselskap og andre firmaer. Kadhafi og hans familie hadde likevel full kontroll over pengene.

Tidligere er det anslått at Kadhafi og hans familie har gjemt unna rundt 100 milliarder dollar i utlandet. Det skal ha forbløffet amerikanske myndigheter da de i fjor oppdaget at Kadhafi hadde investert 37 milliarder dollar i USA. Disse investeringene skal være gjort i løpet av de fire-fem siste årene. Pengene ble raskt sperret.

Myndighetene i Frankrike, Italia, England og Tyskland sperret ytterligere rundt 30 milliarder dollar. I tillegg trodde eksperter at den drepte dikatoren hadde rundt 30 milliarder investert andre steder, slik at totalen var på rundt 100 milliarder.

Det virkelig tallet kan altså være dobbelt så høyt.

«Konge over alle konger» Kadhafi-familien har investert i de fleste land i Midtøsten og Sørøst-Asia. Talspersoner for overgangsrådet peker på de hemmelige pengeoverføringene som bevis på at Kadhafi, som har titulert seg som konge over alle konger, hadde høye tanker om seg selv, men brydde seg lite om det libyske folket.

Etterforskning av Kadhafis pengestrøm foretatt i fjor, avdekket at det libyske regimet sto bak investeringer i flere store vestlige selskap. Det ble funnet Kadhafi-penger i alt fra den italienske fotballklubben Juventus, det britiske forlagshuset Pearson som eier avisa the Financial Times, og den italienske banken UniCredit.

- Kadhafi sendte store penger til utlandet på samme tid som landet desperat trengte penger til skoler, sykehus og annen infrastruktur, sier en representant for overgangsrådet.

Får ikke tilbake pengene Dersom tallene viser seg å stemme, er Kadhafi ikke bare en av de mest bisarre lederne verden har sett. Han er også en av de grådigste. På tross av at Libya har hundrevis av milliarder å investere i gjenoppbyggingen av landet, sliter det libyske overgangsrådet med å hente tilbake pengene Kadhafi sendte ut. FN-regelverk og nasjonale lover i de enkelte land, er tilpasset slik at sperrede midler i utlandet kun skal utbetales til den som har rett på pengene.

Amerikanske og europeiske myndigheter sa fredag at de ønsker å overføre midler til overgangsrådetså fort som mulig. Likevel:

- Så langt har har FN gitt klarsignal til å frigi 1,5 milliarder av midler som står på amerikanske kontoer, og Obama-administrasjonen har overlevert 700 millioner av disse, sier talskvinne Marti Adams hos amerikanske finansmyndigheter.

En del afrikanske land har ikke engang ønsket å sperre kontoer hvor Kadhafi har plassert penger, av lojalitet til dikatoren.

Vestlige myndigheter har jobbet hardt gjennom hele 2011 for å avdekke Kadhafis pengestrøm, men også for å overbevise land som India, Kina og Russland til å beslaglegge libyske investeringer slik FNs sikkerhetsråd har fattet en resolusjon om.