- Kadhafi har gått med på fredsplan

Planen er utarbeidet av Venezuelas president Hugo Chávez.

MED PÅ FREDSPLAN:  Muammar Kadhafi skal ha gått med på en fredsplan. Det er ikke kjent om opprørerne aksepterer planen. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
MED PÅ FREDSPLAN: Muammar Kadhafi skal ha gått med på en fredsplan. Det er ikke kjent om opprørerne aksepterer planen. Foto: REUTERS/Ahmed JadallahVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kommer ikke til å fordømme ham. Jeg hadde vært feig om jeg fordømte noen som har vært min venn, sa Venezuelas president Hugo Chávez om Libyas leder Muammar Kadhafi på mandag.

Nå skal Kadhafi skal ha gått med på en fredsplan utarbeidet av Chávez, melder nyhetsbyrået Reuters.

Chávez la fram en plan for å få slutt på krisen i Libya i et møte med Kadhafi i Libia for to dager siden.

-Godtok forslaget
Kadhafi godtok forslaget, som også presidenten i Den arabiske liga, egypteren Amr Moussa, stiller seg bak, sier Venezuelas informasjonsminister Andres Izarra.

Detaljene i forslaget er ikke kjent, og det er heller ikke kjent om opposisjonen i Libya vil gå med på å sette seg til forhandlingsbordet med Gaddafim, melder NTB.

Ifølge Al Jazeera skal utsendinger fra Latin-Amerika, Europa og Midtøsten reise til Libya, for å bistå i forhandlingene mellom Gaddafi-regimet og opposisjonen.

Slått tilbake Kadhafi gikk i går på et militært nederlag da stryrkene hans ble slått tilbake da de forsøkte å ta tilbake oljebyen Brega.

Opprørerne feiret seieren i natt.

Rett etter nederlaget holdt Kadhafi likevel en tale der han lovet  han ville «kjempe til siste mann og kvinne». Han truet også med alvorlige konsekvenser om Vesten intervenerer.

- Vi vil ikke akseptere en amerikansk intervenering. Dette vil føre til en blodig krig og tusenvis av libyere vil dø.

Samtidig nektet han igjen for at det overhodet har vært demonstrasjoner mot ham i Libya, og påsto at al-Qaida er ute etter å få kontroll over landets oljerikdommer.  

- Sovende celler fra al-Qaida infiltrerte gradvis. De mener verden er deres, de vil slåss alle steder, etterretningen kjenner dem alle ved navn, sa han.

VENNER:   Hugo Chávez og  Muammar Kadhaf er venner og snakket sammen tirsdag. Her fra et møte i 2009. Foto: EPA/STR
VENNER: Hugo Chávez og Muammar Kadhaf er venner og snakket sammen tirsdag. Her fra et møte i 2009. Foto: EPA/STR Vis mer