Kadhafi har ikke kjemiske våpen i sitt arsenal

Kadhafi har ødelagt våpensystemene som kunne ha vært brukt i kjemisk krigføring, slår eksperter fast.

HAR IKKE KJEMISKE VÅPEN: Kadhafi har ødelagt våpensystemene som kunne ha vært brukt i kjemisk krigføring, slår eksperter fast. Foto: EPA/Libysk statskanal/Scanpix
HAR IKKE KJEMISKE VÅPEN: Kadhafi har ødelagt våpensystemene som kunne ha vært brukt i kjemisk krigføring, slår eksperter fast. Foto: EPA/Libysk statskanal/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen som overvåker Konvensjonen om forbud mot utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen, OPCW, tror derfor ikke at den libyske diktatoren vil være i stand til å ta i bruk kjemiske stridsmidler mot sine motstandere.

Libya har fortsatt 9,5 tonn dødelig sennepsgass på lager, men har ikke lenger våpensystemer som kan spre gassen, opplyser OPCWs talsmann Michael Luhan.

- Kan gjøre alt Blant dem som hevder at Muammar Kadhafi ikke vil nøle med å ta i bruk kjemiske stridsmidler for å beholde makten, er Libyas tidligere justisminister Mustafa Abdel Galil som nylig sluttet seg til opposisjonen.

- Til sjuende og sist, om han blir virkelig presset, kan han gjøre alt. Jeg tror Kadhafi vil brenne alt han etterlater seg, sa Abdel Galil.

Storbritannias utenriksminister William Hague bidro også til frykten da han søndag nevnte Kadhafis lager av sennepsgass, men la til at det var uklart i hvilken stand gassen nå er i.

Ødela bombene OPCW kan ikke se at Libyas lager av aldrende sennepsgass utgjør noen fare og viser til at Kadhafi alt for sju år siden ødela bombene som eventuelt kunne ha blitt brukt for å spre de kjemiske stridsmidlene.

Kadhafi kunngjorde året før at Libya ville skrinlegge alle forsøk på å utvikle kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen, og åpnet landets anlegg for internasjonale inspektører.

- Så vidt vi har kunnet fastslå, og vi har ingen informasjon som tyder på det motsatte, så har Libya ødelagt hele sitt lager av ammunisjon til bruk med kjemiske stridsmidler. Et lager av flere tusen flybomber, som var konstruert for bruk sammen med kjemikalier, ble ødelagt i begynnelsen av 2004, for sju år siden, opplyser Luhan.

Lager i ørkenen Libya sluttet seg til OPCW samme år, og forpliktet seg til å ødelegge både våpen og kjemikalier innen april 2007. Landet fikk senere forlenget denne fristen til mai i år.

OPCW har god oversikt over hvor Libyas lager av sennepsgass befinner seg, men vil ikke opplyse hvor.

- La oss si det slik; det befinner seg ikke i nærheten av Tripoli. Det er lagret på et sted som utelukkende er til dette formålet og lageret voktes av de militære, sier Luhan.

Tidligere har det kommet fram at Libyas gamle beholdning av kjemiske stridsmidler befinner seg på et avsidesliggende lager i ørkenen, rundt 600 kilometer fra hovedstaden i landet.

(NTB)