Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadhafi har «selvmordsplan» for Tripoli

Sprenger byen hvis opprørerne tar over.

TRUER MED Å SPRENGE TRIPOLI: En lokal TV-stasjon i Libya viser bilder av Muammar Kadhafi 30. april i år. Foto:  AFP PHOTO / Mahmud Turkia
TRUER MED Å SPRENGE TRIPOLI: En lokal TV-stasjon i Libya viser bilder av Muammar Kadhafi 30. april i år. Foto: AFP PHOTO / Mahmud Turkia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Muammar Kadhafi har en «selvmordsplan» for å sprenge Libyas hovedstad hvis den blir tatt av opprørere, sier en russisk spesialutsending til Libya. Det melder den britiske avisa Telegraph i dag.   

Mikhael Margelov, sier i et intervju med den russiske avisa Izvestia at «den libyske statsministeren fortalte meg at hvis opprørere tar kontrollen over hovedstaden, så vill vi fylle den opp med missiler og sprenge den».  

Ikke overrasket Margelov traff den libyske statsministeren Baghdadi al-Mahmudi 16. juni i år. Han har ikke møtt Kadhafi personlig.    

- Jeg ser for meg at Kadhafi-regimet har en slik selvmordsplan, legger han til i intervjuet med den russiske avisa.

Kadhafi har fortsatt store forsyninger med missiler og ammunisjon.

Margelov, som har hatt en uvanlig nær tilgang på høytstående myndighetspersoner i Libya, stiller videre spørsmål ved rapporter om at Kadhafi begynner å gå tom for våpen i konflikten.  

Kadhafi har fortsatt ikke tatt i bruk en eneste bakke-til-bakke missil, argumenterer han.    

Har fortsatt våpen - Tripoli kan i teorien mangle ammunisjon til tanks og patroner til rifler. Men obersten har fortsatt masse med missiler og eksplosiver, påpeker han.

Tidligere i år truet Kadhafi med å hevne den Nato-ledede militæroperasjonen i landet.

- Hundrevis av libyere vil dø som martyrer i Europa. Jeg sa at dette var øye for øye og tann for tann. Men vi vil fremdeles gi dem litt tid til å gjøre det riktige, sa Kadhafi da.

Opprørerne åpner for Kadhafi-pensjon på libysk jord Opprørslederen i Libya, Mustafa Abdel Jalil, har tidligere uttalt at Kadhafi er velkommen til å pensjonere seg på libysk jord så langt han formelt fratrer sin stilling og godtar at alle hans bevegelser blir overvåket internasjonalt.

Foreløpig har ikke opprørslederen fått klarsignal fra Kadhafi-regimet om at dette er aktuelt.