SEIER: En revolusjonær soldat henger i henger fra et kanonløp på ei stridsvogn i Wadi Dinar. De feirer å ha inntatt ørkenbyen Sabha sør i Libya. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini
SEIER: En revolusjonær soldat henger i henger fra et kanonløp på ei stridsvogn i Wadi Dinar. De feirer å ha inntatt ørkenbyen Sabha sør i Libya. Foto: AP Photo/Alexandre MeneghiniVis mer

- Kadhafi har tapt Sabha

Styrkene til Muammar Kadhafi har tapt det meste av ørkenbyen Sabha, en av de siste bastionene til den falne lederen, mens kraftige kamper fortsetter i Sirte og Bani Walid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sabha ligger om lag 750 kilometer sør for hovedstaden Tripoli, på veien inn i ørkenen Sahara. Dette er ei rute som flere medlemmer av Kadhafi-familien har tatt på vei ut av landet til Niger. Det har tidligere blitt meldt at Kadhafi har oppholdt seg i Sabha sammen med sin sønn Saif al-Islam, men soldater fra Overgangsrådet avviser at det er tegn på at de to har vært i byen.

Tatt fanger
- Vi har kontroll over det meste av Sabha, bortsett fra området al-Manshiya. Der er det fortsatt motstand, men det vil også falle, uttaler Ahmed Bani fra Overgangsrådet til nyhetsbyrået Reuters.

Men Mohammed Wardugu, fra Brigaden Ørkenskjold som kjemper i området, sier hele Sabha har falt til nyhetsbyrået AFP: Byen er «fullstendig under de revolusjonæres makt».

Mandag sa de revolusjonære at de hadde tatt flyplassen og en viktig garnison i Sabha, hvor de tok 150 fanger fra Kadhafis styrker. Kadhafis styrker har ytt sterk motstand, men i dag morges trengte de revolusjonære inn i midten av byen.

Leiesoldater?
Sabha har et stort innslag av mennesker fra sør for Sahara blant sine rundt 100 000 innbyggere. Mange av dem frykter nå hevn fra de revolusjonære, fordi Kadhafi hadde mange svarte afrikanere som leiesoldater.

Hvor Kadhafi har oppholdt seg etter at Tripoli falt i opprørernes hender i august, er fortsatt ukjent. Noen har ment at han har vært i Bani Walid. Andre har pekt på Sabha, men de revolusjonære soldatene avviser at det er tegn på at de to har vært i byen.

Kadhafi får fortsatt kringkastet budskap og taler gjennom fjernsynskanalen Al Rai, som sender fra Syria.

Sirte
Voldsomme kamper pågår ved kystbyen Sirte, hvor de revolusjonære styrkene har lidd store tap. Nær 50 soldater har mistet livet og mer enn 200 har blitt såret, sier leger, fra da opprørerne rykket fram mot Kadhafis hjemby 15. september.

Overgangsrådets talsmann, Zuber al-Gadir, medgir til AFP at «flertallet av innbyggerne er med Kadhafi» i Sirte, på grunn av det tidligere regimets «propaganda».