Kadhafi i ferd med å vinne på bakken

Den allierte bombingen er ikke tilstrekkelig til å redde de beleirede opprørsbyene.

TROR PÅ SEIER: Kadhafis tilhengere har ikke mistet kampånden på grunn av de alliertes bombing. Her fra hovedstaden Tripoli. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/SCANPIX
TROR PÅ SEIER: Kadhafis tilhengere har ikke mistet kampånden på grunn av de alliertes bombing. Her fra hovedstaden Tripoli. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for at de allierte styrkene har bombardert strategiske mål i Libya i fire dager, fortsetter oberst Kadhafis styrker utrettelig sitt forsøk på å gjenerobre byene som er under opprørernes kontroll. Mye tyder på at styrkene sågar har framgang.

- Byen er helt omringet, situasjonen er kritisk, sier en innbygger i den vestlige byen Zintan til Reuters.

Han forteller at regjeringsstyrkene bombarderer byen, og at de får forsterkninger av tanks og andre militære kjøretøy.

- Vi ber de allierte om å komme og beskytte de sivile.

Beleiret Nabobyen Misrata har vært beleiret av Kadhafis menn de siste seks dagene, og den humanitære situasjonen i byen blir verre og verre for hver dag som går; sykehuset i byen er overfylt av skadde, de mangler lys, og snart slipper de opp for medisiner, fortalte en lege ved sykehuset til Reuters i går.

I dag melder BBC News at byen er i ferd med å slippe opp for mat og vann.

Imens skyter snikskyttere og tanks på befolkningen; et ukjent antall mennesker, deriblant flere barn, er drept, ifølge opplysninger inne fra byen. Ifølge AFP er tallet på sivile ofre 17 bare i dag.

Allierte fly bombet libyske stillinger utenfor byen i formiddag - og skytingen opphørte en stund. Men lite tyder altså på at regjeringsstyrkene ikke har veket så mye som en tomme, på tross av koalisjonens angrep.

Søndag ble en kolonne med Kadhafis militærkjøretøy bombardert nord for den østlige byen Ajdabiyah, for å stoppe regjeringsstyrkenes framrykking mot Benghazi - men opprørernes forsøk på å ta Ajdabiyah ble kontant stoppet av Kadhafis langt bedre utrustede tropper, ifølge Time.

Tordentale Troppenes offensiv står i stil til oberst Kadhafis tordentale på libysk TV i går. Der slo han fast at «vi vil ikke gi opp», og oppfordret andre muslimske land til å ta opp våpen mot «korsfarerne», som han kaller den vestligledede alliansen.

At Libya-aksjonen til dels er upopulær innad i alliansens land, hjelper neppe opprørerne. I USA murrer blant andre ekspresidentkandidat Dennis Kucinich over at landet, i dagens situasjon, vil bruke mellom 168 og 560 millioner kroner i uka på operasjon «Odyssey Dawn», melder Fox News.

Amerikanerne er svært ivrige på å bli kvitt overkommandoen over operasjonen, og i dag ble det gitt signaler om at befalet kan bli gitt til Nato som helhet - i så fall et politisk nederlag for Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som har sett for seg en fransk lederposisjon.

Imens er britene bekymret over at marinen etter bare fire dager har brukt opp en femtedel av sitt arsenal av Tomahawk-raketter, og vurderer motvillig å sende enda en atomubåt til området.

I dag ble det for øvrig klart at den norske F16-styrken kan settes inn i aksjonen, etter at regjeringen godkjente amerikanernes kommando.

BOMBES: Oberst Kadhafis styrker bombarderes av allierte fly mellom Ajdabiyah og Benghazi søndag. På tross av dette har ikke regjeringsstyrkene veket en tomme for opprørerne. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/SCANPIX
BOMBES: Oberst Kadhafis styrker bombarderes av allierte fly mellom Ajdabiyah og Benghazi søndag. På tross av dette har ikke regjeringsstyrkene veket en tomme for opprørerne. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/SCANPIX Vis mer