Kadhafi kan gjemme seg i månedsvis i luksuriøse bunkere

Men mest sannsynlig bor han i en helt vanlig leilighet i Tripoli, tror forsvarsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det pågår nå en intens klappjakt på Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi. I går ble hans hovedkvarter i Tripoli inntatt av opprørsstyrker, men Kadhafi var som sunket i jorda. Opprørsstyrker undersøker nå de underjordiske gangene under det seks kvadratkilometer store hovedkvarteret.

Kassem Hamadé er i Tripoli for Dagbladet og vår svenske samarbeidsavis Expressen. Han har i dag vært til stede ved Kadhafis hovedkvarter, og forteller om stadige kamper mellom Kadhafi-lojale styrker og opprørssoldatene.

- Striden fortsetter her. Opprørssoldatene forsøker å gjennomsøke de underjordiske tunnelene nå, men de tror ikke at Kadhafi og sønnene hans befinner seg her nå, sier Dagbladets reporter i Tripoli.

Samtidig har Kadhafi-lojale snikskyttere forskanset seg på hustakene, forteller han videre.

Luksuriøse bunkere Det spekuleres nå heftig på hvor Kadhafi kan oppholde seg. Grenseområdet mot Algerie er nevnt, det samme er områdene i sør der Kadhafi-lojale styrker fortsatt står sterkt. Det meste peker imidlertid mot Tripoli, der han selv sa at han oppholdt seg så seint som søndag.

Kadhafi har i tillegg en rekke residenser i Libya, med tilhørende bunkerfasciliteter. Det kan ikke utlukkes at Kadhafi befinner seg i en hemmelig bunker, bygget for å kunne gå i skjul i flere måneder.

TELT: Beduinen Muammar Kadhafi gjorde det til sitt varemerke å bo i telt. Her er opprørsstyrker inne i et av teltene hans i hovedkvarteret Bab Aziziya, som ble inntatt i går. Foto: Patrick Baz/AFP/Scanpix
TELT: Beduinen Muammar Kadhafi gjorde det til sitt varemerke å bo i telt. Her er opprørsstyrker inne i et av teltene hans i hovedkvarteret Bab Aziziya, som ble inntatt i går. Foto: Patrick Baz/AFP/Scanpix Vis mer

Gulf News besøkte en slik bunker i våres. De beskriver bunkeren som luksuriøs, med en rekke soverom rundt et moderne kjøkken. I tillegg inneholdt bunkeren et avansert kinoanlegg, der Kadhafi kunne nyte Hollywood-filmer.

Tviler på bunkertilværelse NUPI-rådgiver Helge Lurås, som har bakgrunn fra militæret, understreker at han ikke er noen ekspert på bunkere, men av taktiske grunner tviler han på at Kadhafi gjemmer seg i et av sine avanserte underjordiske anlegg.

- Jeg tviler på at han befinner seg i en bunker. Blir han først lokalisert, kommer uansett hans motstandere, USA og NATO, inn uansett. Jeg leser ikke Kadhafi som en person som simpelthen er interessert i å overleve så lenge som mulig, men det blir bare en spekulasjon.

Saddam Hussein ble funnet i et hull i bakken seks måneder etter den amerikanske invasjonen i 2003. Da hadde han gjemt seg under kummerlige forhold og bildene av en skjeggete eks-diktator gikk verden rundt. Noe slikt tror ikke Lurås kommer til å skje med Kadhafi.

- Det er en lite ærefull eksistens, jeg heller mot at Kadhafi-familien har et litt annet syn på sin utgang enn det som ble Saddam Hussein til del. Jeg tror det er mer sannsynlig at han vil bli en martyr enn å ende opp i et hull i bakken, sier Lurås.

- Hvor viktig er det for Det nasjonale overgangsrådet å finne Kadhafi og enten arrestere eller drepe ham?

TRIST SORTI: Saddam Hussein ble funnet i ustelt tilstand i et hull i bakken etter en seks måneder lang jakt. Det ble blant annet vist bilder av ham verden rundt av at han ble klippet og stelt av amerikanske styrker. En slik sorti ønsker neppe Kadhafi, tror Helge Lurås. Foto: Reuters/Scanpix
TRIST SORTI: Saddam Hussein ble funnet i ustelt tilstand i et hull i bakken etter en seks måneder lang jakt. Det ble blant annet vist bilder av ham verden rundt av at han ble klippet og stelt av amerikanske styrker. En slik sorti ønsker neppe Kadhafi, tror Helge Lurås. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er viktig for overgangsrådet å eliminere Kadhafi og hans sønner på en eller annen måte. Kadhafis 42 år ved makta har gjort noe psykologisk med libyerne. Så lenge han er på frifot vil det eksistere en frykt. Når det gjelder motstanden mot overgangsrådet, kan det fortsette fra Kadhafi-lojale elementer selv om Saif al-Islam (Kadhafis sønn) eller Kadhafi er på frifot.

Dekkleiligheter i Tripoli NATO har i løpet av den seks måneder lange aksjonen mot Libya bombet ut en rekke av Kadhafis bunkere. I mars besøkte Al Jazeera en av Kadhafis bunkere (se video øverst i saken), der han potensielt kunne holde seg i live i mange måneder.

- Potensielt kan han holde seg i live i uker og kanskje måneder i en bunker, men jeg tror ikke det er sannsynlig. I Irak jaktet USA med hele sin etteretning og militære på Saddam Huussein, likevel brukte de seks måneder på å finne ham. I Libya er det foreløpig relativt få spesialstyrker og etteretning fra Vesten. Da er det avhengig av opprørerne, som virker som en temmelig amatørmessig gjeng.

- Det å fange Kadhafi handler også om tilfeldigheter og flaks. Det kan skje om en time, ei uke, men det kan også gå måneder.

Kadhafis hovedkvarter ble bombet av USA i 1986. Kadhafi selv overlevde bombeangrepet, men 15 mennesker mistet livet, inkludert ei lita jente, som Kadhafi hevdet var hans adoptivdatter. I etterkant av det amerikanske bombeangrepet har Kadhafi-familien bygget en rekke bunkeranlegg for å beskytte seg mot slike angrep.

- Hvis noen har hatt grunn til å være paranoid, er det Kadhafi. Bunkerne har vært en trygghet for amerikanske bomber, samtidig er det et sted du kan styre landet ditt fra. Men det å gjemme seg i en bunker, uten å kontrollere noe på bakken, er en desperat handling. Det er ikke noe framtid i det og bunkerne er ikke bygget for en en situasjon som den som er i Libya nå, sier Lurås.

- VIL BLI MARTYR: Helge Lurås tror Muammar Kadhafi heller vil dø enn å bo i en bunker i flere måneder. Foto: NUPI
- VIL BLI MARTYR: Helge Lurås tror Muammar Kadhafi heller vil dø enn å bo i en bunker i flere måneder. Foto: NUPI Vis mer

- Hvor hadde du gjemt deg, hvis du var Kadhafi?

- Da hadde jeg nok gjemt meg i Tripoli, reist lett og byttet gjemmested ofte. Det finnes lommer der det er mange lojale innbyggere, sier NUPI-rådgiver Helge Lurås.

GIGANTOMRÅDE: Muammar Kadhafis "Pentagon" ble i går inntatt av opprørsstyrker og plyndret. Under det seks kvadratkilometer store området er det en rekke bunkere og underjordiske ganger. Det er spekulert i om Muammar Kadhafi kan gjemme seg i en bunker på området, men det er mindre sannsynlig ettersom timene går. Foto: Reuters/Scanpix
GIGANTOMRÅDE: Muammar Kadhafis "Pentagon" ble i går inntatt av opprørsstyrker og plyndret. Under det seks kvadratkilometer store området er det en rekke bunkere og underjordiske ganger. Det er spekulert i om Muammar Kadhafi kan gjemme seg i en bunker på området, men det er mindre sannsynlig ettersom timene går. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer