Kadhafi-leiesoldaters allierte innfører Sharia-lover i «nytt land»

I går trakk den rømte presidenten i Mali seg.

OVERGANGSPRESIDENT:  Diouncunda Traore skal lede den nye overgangsregjeringen i Mali. Han vil ha 40 dager på seg til å organisere et nytt presidentvalg i landet. Foto:
OVERGANGSPRESIDENT: Diouncunda Traore skal lede den nye overgangsregjeringen i Mali. Han vil ha 40 dager på seg til å organisere et nytt presidentvalg i landet. Foto:Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag erklærte Tuareg-opprørsgruppen MNLA at området nord i Mali var uavhengig og utgjorde et nytt land. Områdene er større enn Frankrike, og gruppen har kalt landet Azawad.

Geriljaen består for det meste av leiesoldater som slåss ved Mohammad Kadhafis side i Libya, og disse er tungt bevæpnet etter å ha fraktet våpen med seg hjem.

Ifølge BBC har Sharia-lover blitt innført i flere nordlige byer som geriljaen, sammen med islamistgruppa Ansar Dine, nå har kontroll over.

Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås ved Fafo har ingen tro på at Azawad noen gang vil få internasjonal annerkjennelse som en egen stat.

Kupplederet trakk seg Regjeringens håndtering av Tuareg-opprørsgruppen har irritert hæren i landet, som på langt nær har tilgang til like mye våpen. For rundt tre uker siden avsatte de president Amadou Toumani Toure, for sjøl å ta over maken.

Kadhafi-leiesoldaters allierte innfører Sharia-lover i «nytt land»

Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR) og kupplederen Amadou Sanogo, har de siste ukene styrt landet, men fredag kveld kom meldingen om at Sanogo gikk med på å trekke seg.

Dette skjedde få dager etter at en rekke Vest-Afrikanske land innførte en økonomisk blokkade av det afrikanske ørkenlandet.

Resignerte skriftelig I går ga den tidligere presidenten offisielt fra seg makten, som et ledd for å få den to-uker gamle regjeringen til å også trekke seg tilbake og gi plass til en midlertidig overgangsregjering. Dette var en av kravene til Sanogo.

- Jeg tror min plikt i dag er å hjelpe Mali, slik den også var for 22 år siden, sa den tidligere presidenten Amadou Toumani Toure ifølge Al Jazeera.

Presidenten har siden regjeringskuppet oppholdt seg på et hemmelig sted i hovedstaden Bamako, og i går mottok den vestafrikanske samabeidsorganisasjonen ECOWAS et formelt brev om at han trekker seg.

TUNGT BEVÆPNET:  Opprørsgruppa MLNA, som i hovedsak består av tidligere Kadhafi-leiesoldater, har erklært at landet Azawad er uavhengig. Foto: MNLA / AFP PHOTO
TUNGT BEVÆPNET: Opprørsgruppa MLNA, som i hovedsak består av tidligere Kadhafi-leiesoldater, har erklært at landet Azawad er uavhengig. Foto: MNLA / AFP PHOTO Vis mer

- Jeg mener derfor at dette er helt naturlig, og jeg gjør det uten press, i god tro og i hovedsak av kjærlighet for landet mitt, sa presidenten videre.

Lederen for det maliske parlamentet, Diouncunda Traore, skal lede den nye overgangsregjeringen fra i dag. Han vil ha 40 dager på seg til å organisere et nytt presidentvalg i landet, ifølge BBC.

Samler vestafrikansk tropp Det er både MNLA-geriljaen og islamistgruppa Ansar Dine og lederen Lyad Ag Ghaly som har overtatt byer nord i landet siden kuppet 22. mars. Ingen andre land har anerkjent Azawad som en selvstendig stat.

Blant byene som Tuaregs-opprørsgruppen har tatt over er Timbuktu, en 1000 år gammel ørkenby som er oppnevnt på Unescos verdensarvliste.

Unesco har tidligere advart mot at voldelige sammenstøt kan skade byen.

KUPPLEDER:  kaptein Amadou Sanogo ledet kuppet 22. mars. Her hilser han militære nær Malis hovedstad Bamako 5. april. Foto: STR /  EPA
KUPPLEDER: kaptein Amadou Sanogo ledet kuppet 22. mars. Her hilser han militære nær Malis hovedstad Bamako 5. april. Foto: STR / EPA Vis mer

Den vestafrikanske samabeidsorganisasjonen ECOWAS samler nå er styrke på 3000 soldater, som kan bli satt inn for å sette en stopper for de interne sammenstøtene i landet.

Turagene har siden 1960-tallet kjempet for uavhengighet, og er i tillegg til Mali, også bosatt i nabolandene. Gerilja-gruppen ble stiftet i slutten av 2011, og har sagt at de vil kjempe for frihet så lenge de må.

Både Verdensbanken og Den afrikanske utviklingsbanken har stanset all bistand med unntak av nødhjelp til landet.