NY TALE: Muammar Kadhafi langer ut mot NATO og opprørerne i en ny tale. Foto: Paul Hackett/Reuters/Scanpix
NY TALE: Muammar Kadhafi langer ut mot NATO og opprørerne i en ny tale. Foto: Paul Hackett/Reuters/ScanpixVis mer

Kadhafi maner folket til kamp

Libyas leder Muammar Kadhafi maner folket til kamp mot kolonialistene i NATO og opprørerne som han kaller rotter og forrædere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rykk fram, grip våpnene og gå i kamp for å frigjøre Libya fra forræderne og NATO, sa Gaddafi i en radiotale som ble kringkastet søndag kveld.

- Gjør dere rede til å kjempe. Martyrenes blod er drivstoff på slagmarken, fortsatte han.

- Rotter Den libyske lederen var ikke nådig i sin omtale av NATO-styrkene og opprørerne.

- Enden er nær for kolonialistene og rottene. De flykter fra hus til hus fra massene som jager dem, sa Gaddafi i det som ifølge den statlige radioen var en direkteoverført tale.

Den tekniske kvaliteten på overføringen av talen var svært varierende, men den libyske lederens hovedbudskap kom likevel tydelig fram.

- Kolonialistene og deres agenter har nå bare løgner og psykologisk krigføring å støtte seg på, etter at krigingen og våpnene har feilet, sa han.

Gir ikke etter Gaddafi har styrt Libya de siste 41 årene og viser ingen tegn til å ville gi slipp på makten.

Opprøret mot regimet i Tripoli har nå pågått i seks måneder, og kampfly fra NATO har sluppet tusenvis av bomber og raketter over landet.

Opprørerne sliter med splittelse i egne rekker, og NATO-landene som deltar i krigføringen har høstet kritikk for å gå ut over FN-mandatet som åpnet for bruk av militærmakt for å beskytte den libyske sivilbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gaddafi hevder opprørerne består av al-Qaida-medlemmer og kriminelle, og han har tidligere omtalt NATOs bombekampanje som et fordekt forsøk på å rane til seg Libyas oljereserver.

Forhandlinger i Tunisia Samtidig med at Gaddafi holdt sin radiotale søndag, kom det meldinger om at representanter for regimet satt i forhandlinger med opprørerne i nabolandet Tunisia.

Samtalene finner angivelig sted på et hotell på øya Djerba, nær grensa til Libya, hevdet en kilde med direkte kjennskap til forhandlingene.

- Det pågår nå et møte mellom representanter for opprørerne og Gaddafi, sier kilden.

Avviser En talsmann for regimet i Tripoli avviser dette og avfeier også ryktene om at Gaddafi nå vurderer å forlate landet.

- Denne informasjonen er uriktig og ledd i mediekrigen mot oss. Hensikten er å forvirre oss, ødelegge kampviljen og moralen, sier talsmannen Moussa Ibrahim.

- Vår leder er her i Libya og kjemper for landets frihet. Han kommer ikke til å forlate Libya, sier han.

Heller ikke fra opprørshold har det kommet noen offisiell bekreftelse på at det pågår forhandlinger på Djerba.

Rykker fram Opprørerne feiret i helgen en av sine største seire på lenge, etter at de med luftstøtte fra NATO inntok den strategisk viktige byen Zawiyah, rundt 50 kilometer fra Tripoli.

Også kystbyen Surman skal ifølge opprørskilder være erobret av opprørerne.

- De revolusjonære har inntatt Surnam og har full kontroll. De foregår ikke lenger kamper i byen, sier en talsmann.

Opprørere kontrollerer nå områdene både øst og vest for Tripoli. I nord ligger Middelhavet der krigsskip fra NATO har iverksatt en blokade, mens det kun er ørken sør for hovedstaden.

(NTB)

RYKKER FRAM: Libyske opprørere rykker på ny framover, spesielt vest i landet. Foto: Bob Strong/Reuters/Scanpix
RYKKER FRAM: Libyske opprørere rykker på ny framover, spesielt vest i landet. Foto: Bob Strong/Reuters/Scanpix Vis mer