Kadhafi mister by etter by i Libya

Opposisjonens grønne, røde og svarte flagg vaier fra stadig flere hustak i Libya.

VIL FJERNE KADHAFI: - Dette er vår revolusjon, roper flere hundre mennesker i byen Zawiyah, der øyenvitner og journalister søndag fortalte at væpnede opposisjonsstyrker hadde tatt kontroll. Foto: REUTERS/SCANPIX
VIL FJERNE KADHAFI: - Dette er vår revolusjon, roper flere hundre mennesker i byen Zawiyah, der øyenvitner og journalister søndag fortalte at væpnede opposisjonsstyrker hadde tatt kontroll. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er vår revolusjon, roper flere hundre mennesker i byen Zawiyah, der øyenvitner og journalister søndag fortalte at væpnede opposisjonsstyrker hadde tatt kontroll.

Zawiyah ligger kun 50 kilometer fra Libyas hovedstad Tripoli og har de siste dagene vært åsted for harde kamper mellom Kadhafi-lojale styrker og regimemotstandere.

Søndag tok regimet med journalister inn i byen for å vise at de fortsatt har kontroll, men i stedet fikk internasjonal presse se regimemotstandere på barrikader i sentrum av byen, der opposisjonens flagg vaiet fra flere bygninger.

- Hundrevis av mennesker roper og synger «byen er vår», forteller en Reuters-journalist.

Nekter å dra Oberst Muammar Kadhafi står fast på at utlendinger og terrorister står bak uroen. Han lover i et intervju med serbisk TV å bli i landet.

- Libya er trygt, det er ingen konflikter, Tripoli er trygg, sier han.

Men presset mot ham øker fra alle kanter. Kadhafi og regimet bør gå av, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og slutter seg til kravet fra blant annet amerikanske, franske og britiske myndigheter.

- Regimet til Kadhafi bør tre tilbake slik at det kan komme en overgangsordning. Et regime som skyter med skarpt på eget folk, og som bunkrer seg inn i en snever maktkamp for å forsvare lokale interesser, kan vanskelig representere sitt eget folk, sier Støre til NTB.

Tar kontroll Opposisjonen skal også ha tatt kontroll over landets tredje største by Misurata. Kadhafi-tro regjerings- og sikkerhetsstyrker har forlatt byen, forteller en innbygger i byen til TV-stasjonen Al Jazeera. Misurata ligger vel 20 mil øst for hovedstaden Tripoli.

Kadhafi har også mistet kontrollen over det meste av Øst-Libya. Maktsenteret i Tripoli er imidlertid fortsatt samlet på regimets hender.

Men også her ser man åpenlyst opprør, og den London-baserte avisen Asharq Al-Awsat mener Kadhafis styrker nå bare har kontroll over halve hovedstaden.

Omringet Kadhafi holder hus i Tripoli-bydelen Bab al-Aziziya, som nå skal være omringet av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og rakettutskytingsramper.

I øst sier Libyas tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil at han har dannet en overgangsregjering som han håper vil kunne styre landet i tre måneder.

Søndag ettermiddag opplyste opposisjonsledere at det er snakk om et såkalt nasjonalt råd som skal styre i byer som er overtatt av Kadhafis motstandere.

Frykter kaos Mange advarer mot kaos dersom Muammar Kadhafi faller. Men Fafo-forsker og midtøstenekspert Kjetil Selvik mener man ikke skal undervurdere den samlende kraften en revolusjon bærer med seg.

- Det er altfor tidlig å spå at Libya kommer til å desintegrere. Det vi observerer, er jo nettopp at gruppene i øst, som har blitt stemoderlig behandlet av Kadhafi, nå snakker om den libyske nasjonens ukrenkelige enhet, sier Selvik til NTB.

FN-sanksjoner FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag kveld enstemmig sanksjoner mot Kadhafis regime. Det innføres våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning, mens angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Utenriksminister Støre kaller resolusjonen historisk og mener den er både viktig og riktig.

De «omfattende og systematiske angrepene» på sivilbefolkningen er iverksatt på høyeste nivå i den libyske regjeringen, heter det i resolusjonsteksten.

Kadhafi svarer med å si at Sikkerhetsrådet ikke klarer å se at Tripoli er trygg.

Flykter Nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra Libya til nabolandene i løpet av den siste uken. De aller fleste av disse er utenlandske statsborgere, først og fremst egyptere og tunisiere, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ifølge Røde Halvmåne tok over 10.000 mennesker, de aller fleste egyptere, seg over grensen til Tunisia bare lørdag. (NTB)