Kadhafi-motstanderne feirer seier

Slo tilbake forsøket på å gjenerobre oljebyen Brega.

FEIRER:  Opprørerne feirer at Moammar Kadafis styrker måtte trekke seg tilbake fra byen Brega i går. Foto:  AFP PHOTO / MARCO LONGARI
FEIRER: Opprørerne feirer at Moammar Kadafis styrker måtte trekke seg tilbake fra byen Brega i går. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørerne i Libya feirer etter at de klarte å slå tilbake Kadafi-lojale styrker som i går forsøkte å ta tilbake oljehavna Brega.

Byen er full av jublende folk som skyter med geværene sine opp i luften, melder BBC.

Tungt bevæpnet ankom Kadafis styrker i stort antall i går. Styrkene slapp også bomber over Brega og nabobyen Adjabiyah  På et tidspunkt så det ut til at de hadde overtaket. Blant annet hadde de en kort stund kontroll over universitetet og et oljeraffineri, så ble de tvunget til retrett.

Noen av lederne for opprørerne tror Kadafis hærstyrker kan ha gått tom for ammunisjon og at de derfor måtte trekke seg tilbake.

Advarer mot innblanding Opprørerne er tilsynelatende svært fornøyd med det de har fått til, selv om dette ikke nødvendigvis er en endelig seier, melder BBC fra byen.  

Samtidig som kampene pågikk advarte diktatoren i en tale om at han ville kjempe til siste mann og kvinne.

Han truet også med alvorlige konsekvenser om Vesten intervenerer.

- Vi vil ikke akseptere en amerikansk intervenering. Dette vil føre til en blodig krig og tusenvis av libyere vil dø.

- Sammensvergelse Det eksisterer en sammensvergelse for å ta kontroll over Libyas olje og libysk territorium, slik at Libya igjen blir en koloni, hevdet han i den mer enn timelange talen.

Han nektet også igjen for at det overhodet har vært demonstrasjoner mot ham i Libya, samtidig som han påsto at al-Qaida er ute etter å få kontroll over landets oljerikdommer.  

- Sovende celler fra al-Qaida infiltrerte gradvis. De mener verden er deres, de vil slåss alle steder, etterretningen kjenner dem alle ved navn, sa han.

SLAPP BOMBER:  En opprører holder seg for ørene mens Kadafis styrker slipper en bombe i ørkenen utenfor Brega. Foto:  REUTERS/Joel Silva
SLAPP BOMBER: En opprører holder seg for ørene mens Kadafis styrker slipper en bombe i ørkenen utenfor Brega. Foto: REUTERS/Joel Silva Vis mer