Kadhafi samlet bare 40 000 tilskuere

Vanligvis møter flere hundre tusen når despoten snakker.

TALTE TIL SINE STØTTESPILLERE: Bare 40 000 mennesker skal ha møtt opp på Green Square i Tripoli i dag da diktatoren talte. Vanligvis er det flere hundre tusen. Foto:EPA/LIBYAN STATE TV/SCANPIX
TALTE TIL SINE STØTTESPILLERE: Bare 40 000 mennesker skal ha møtt opp på Green Square i Tripoli i dag da diktatoren talte. Vanligvis er det flere hundre tusen. Foto:EPA/LIBYAN STATE TV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Diktator Muammar Kadhafi talte til Libyas befolkning fra Green Square i Tripoli i Libya fredag kveld

Iført tjukk lue hyttet han neven, hyllet revolusjonen som ga ham makten, advarte folket mot å elske ham og forberedte de på at utenlandske makter kunne komme til å komme etter petroleumen deres.

Det hele varte i cirka 10 minutter.

Lite oppmøte Gulfnews.com skriver at når Kadhafi taler til til folket pleier vanligvis flere hundre tusen mennesker å samle seg. I dag var det bare 40 000 mennesker.

Mange av hans nærmeste ministre og embetsmenn, som justisministeren og Riksadvokaten, har allerede hoppet av og ønsker heller at regimet faller, slik det har blitt demonstrert i gjennom i flere andre nordafrikanske land den siste tida.

Uttalelser som:

- De som ikke elsker Kadhafi, fortjener ikke å leve, virker altså ikke å ha skremt.

Oppmøtet på Green Square kan vitne om at stadig flere vender despoten ryggen.

Golfnews.com skriver at samtidig som Kadhafi snakket, kjempet 20 000 demonstranter seg inn i hovedstaden.

- Flere tusen drept I kveld hevdet Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, at flere tusen mennesker er drept som følge av uroen i Libya.

- Allerede er flere tusen mennesker drept. Vi forventer at det blir flere, sier Dabbashi.

Etter fredagsbønnen skal Kadhafis styrker ha skutt mot demonstranter.

Plan A B C - Selv om rapportene er vanskelig å verifisere er én ting klart. Internasjonal lov brytes når fredelige demonstranter slaktes ned i stadig større skala. De drepes, arresteres, holdes igjen og tortureres, sier FNs høykommisær for menneskerettigheter Navi Pillay, ifølge CNN.

Sønnen til Kadhafi, Saif al-Islam, sier familien hans vil bli i Libya til enhver pris.

- Vår plan A, B og C er å leve og dø i Libya, sa Saif al-Islam til CNN Türk.

Han innrømmet tidligere i dag  at regimet hadde mistet grep om de østlige delene av Libya, men hevdet at styrkene snart ville gjenvinne kontrollen.

- Mer enn to millioner mennesker bor i området, antallet terrorister er høyst 200 eller 300. Folk ringer oss og trygler om hjelp. Vi kan ikke tillate at en håndfull terrorister kontrollerer en del av Libya og dets folk, sa han.

«bare»

STØTTER: Ikke på langt nær så mange som vanlig møtte opp for å høre Kadhafi i dag. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX
STØTTER: Ikke på langt nær så mange som vanlig møtte opp for å høre Kadhafi i dag. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX Vis mer