Kadhafi sjekker fluktmuligheter

Nære Kadhafi-medarbeidere har kontaktet myndighetene i flere land, mener USA.

STÅR I MOT: Til folket sier Kadhafi at han ikke vil vike en tomme. Likevel mener USA at han nå sjekker sine fluktmuligheter. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
STÅR I MOT: Til folket sier Kadhafi at han ikke vil vike en tomme. Likevel mener USA at han nå sjekker sine fluktmuligheter. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale sent i går kveld kveld ga den libyske lederen som vanlig inntrykk av å være ubøyelig. Han lovet å nedkjempe koalisjonsstyrkene, uansett hvor lang tid det tar.

- Jeg blir her, hjemmet mitt er her. Jeg blir i teltet mitt, sa diktatoren til ekstatiske tilhengere som viftet med grønne flagg.

Det ble skutt opp fyrverkeri i den libyske hovedstaden etter talen. Tilhørerne var libyere som oppholder seg ved Kadhafis residens som et menneskelig skjold, for å hindre at diktatoren selv blir rammet av bombeangrep.

Natt til i dag kom det meldinger om nye angrep i hovedstaden Tripoli. Også utenfor byen Misrata, hvor det har vært harde kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, valgte koalisjonen å bombe et militæranlegg.

- Skuespill Til tross for at Kadhafi lover støttespillerne sine at han aldri vil overgi seg, så hevder USA at han har begynt å undersøke mulighetene for å dra i eksil i utlandet.

Det er ikke Kadhafi personlig, men noen av hans nære medarbeidere som skal ha tatt kontakt med myndighetene i flere andre land.

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener framstøtene til en viss grad må oppfattes som skuespill. Men det kan også hende at Kadhafi i det minste ønsker å få oversikt over hvilke alternativer han har dersom han gir fra seg makten.

- Mye av dette skyldes rett og slett måten han oppfører seg på. Det er litt uforutsigbart, sier Clinton til den amerikanske TV-stasjonen ABC.

Færre amerikanske fly Sjefen hennes, president Barack Obama, mener målet om å opprettholde en flyforbudssone over Libya snart vil være nådd.

- Allerede nå ser vi en betydelig reduksjon i antallet amerikanske fly som deltar i operasjonene over Libya, sa Obama på en pressekonferanse i El Salvador tirsdag.

Han la til at han er overbevist om at USA snart vil kunne overlate ansvaret for militæroperasjonen til en internasjonal koalisjon. Samtidig advarte Obama om at Kadhafi kanskje vil forsøke å klamre seg til makten tross flyforbud og de allierte styrkenes bombeangrep.

- Men husk at vi ikke bare har militære virkemidler til disposisjon for å sikre at han går av, sa presidenten, som pekte på at USA har innført økonomiske sanksjoner mot Libya.

- NATO er viktig Spørsmålet om hvem som skal lede de internasjonale styrkene ble drøftet da Obama snakket med Storbritannias statsminister David Cameron og den franske presidenten Nicolas Sarkozy tirsdag. De ble enige om at forsvarsalliansen NATO må spille en viktig rolle i håndhevingen av flyforbudssonen.

Flere andre NATO-land, deriblant Tyrkia, har så langt vært skeptiske til å la alliansen overta ansvaret for Libya-operasjonen. Nå virker det imidlertid som om tyrkiske myndigheter ikke lenger er like negative til en slik løsning, sier en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt. (NTB)