Kadhafi-soldater nektet å skyte på opprørere

Skal ha blitt bakbundet og skutt på stedet, ifølge video lekket til Al Jazeera.

HENRETTET: Ifølge menneskerettighetsgrupper er hundrevis av soldater henrettet for å ha nektet å skyte på sine landsmenn under opprøret i Libya de siste tre ukene. Foto: Al Jazeera
HENRETTET: Ifølge menneskerettighetsgrupper er hundrevis av soldater henrettet for å ha nektet å skyte på sine landsmenn under opprøret i Libya de siste tre ukene. Foto: Al JazeeraVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen er tatt opp av en opprørsgruppe som har gitt den videre til Al Jazeera (Dagbladet advarer mot sterke bilder). Den viser døde Kadhafi-soldater med sammenbundne føtter og hender.

En soldat som overlevde henrettingen av «forræderne» forteller at de drepte soldatene nektet å skyte på opprørere vest for hovestaden Tripoli. Den overlevende forteller at mennene ble samlet, fikk føttende bundet sammen, før de ble skutt i hodet eller ryggen fra kloss hold.

Al Jazeera skriver at det ikke er mulig å verifisere historien.

Ordre fritar ikke for ansvar Dødsstraff for desertering i krig praktiseres fordi utbredt desertering eller ordrenekt kan gjøre det umulig å gjennomføre planlagte operasjoner. Det går også utover moralen i troppen.

Nürnberg-prinsippene, som har navn etter rettsoppgjøret med nazismen som foregikk i byen Nürnberg, slår fast at enhver soldat har et personlig moralsk ansvar i en konflikt.

«Det faktum at en person handlet etter ordre fra sin regjering eller en overordnet fritar ham ikke fra ansvar under internasjonale lover, såfremt et moralsk valg faktisk var mulig for ham», heter det i IV. artikkel.

Mange som nekter Det er ikke første gangen under opprøret i Libya at det kommer ut slike historier. Under kampene om Benghazi ble flere soldater drept for ordrenekt, etter at de ble bedt om å skyte på opprørerne.

Soldatene ble skutt, halshugd og brent av leiesoldater, forteller Yosef, en tidligere kommandør i den libyske hær.

Allerede for to uker siden meldte en Paris-basert menneskerettighetsgruppe at 130 libyske soldater var drept fordi de ikke ønsket å skyte på sin egen befolkning.

- Forrådt Blant opprørerne finnes det også en rekke tidligere soldater i den libyske hær, i tillegg til de hundrevis av sivile som melder seg frivillig hver dag.

De nylig rekrutterte soldatene møter langt bedre trente leiesoldater fra afrikanske land.

- Jeg føler meg forrådt, deprimert og dypt skuffet over at folk jeg tidligere har trent i Chad, Mali og Nigeria lar seg bruke av Kadhafi til å undertrykke det libyske folk, sier Yosef.