OVERGIR HAN SEG? Det libyske overgangsrådet meldte nylig at de hadde arrestert to av Muammar Kadhafis sønner,  Saadi al-Islam og Mohammed Kadhafi, men etter kort tid, var begge to på frifot. Nå melder de at eks-fotballspilleren og playboyen Saadi Kadhafi, diktatorens tredje eldste sønn, skal være villig til å overgi seg. Her er han avbildet fra en pressekonferanse da det libyske fotballandslaget var i Australia og Sydney i 2005. Foto: Tim Wimborne/Reuters/Scanpix
OVERGIR HAN SEG? Det libyske overgangsrådet meldte nylig at de hadde arrestert to av Muammar Kadhafis sønner, Saadi al-Islam og Mohammed Kadhafi, men etter kort tid, var begge to på frifot. Nå melder de at eks-fotballspilleren og playboyen Saadi Kadhafi, diktatorens tredje eldste sønn, skal være villig til å overgi seg. Her er han avbildet fra en pressekonferanse da det libyske fotballandslaget var i Australia og Sydney i 2005. Foto: Tim Wimborne/Reuters/ScanpixVis mer

- Kadhafi-sønn klar for å overgi seg

Ifølge Libyas overgangsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryktene om Libyas falne enehersker gjennom 42 år, Muammar Kadhafi, og hans familie florerer kontinuerlig, og deler av hans familie er allerede flyktet til Algerie.

Nå sier seniortalsmannen for overgangsrådet Abdelhakim Belhaj at Kadhafis tredje sønn, Saadi Kadhafi nå er villig til å overgi seg, melder Al Jazeera.

Spekulasjoner I intervjuet sier han at de «revolusjonære» er helt sikre på hvor noen av de tidligere regimelederne er, inkludert en ubekreftet rapport om hvor Kadhafi er.

- Kadhafi flykter nå, og vi har en god idé om hvor han befinner seg. Vi er ikke i tvil om at vi vil få tak i ha, sa en annen overgangsrepresentant, Ali Tarhouni, til Al Jazeera.

Men om disse opplysningene faktisk stemmer, er fremdeles svært uvisst. Overgangsrådet gikk i forrige uke seierssikre ut og sa at de hadde arrestert to av Kadhafi-sønnene, Saif al-Islam og Mohammed Kadhafi. Men så ble det klart at eldstesønnen Mohammed Kadhafi hadde flyktet, mens en svært opplagt og smilende Saif al-Islam plutselig dukket opp på journalisthotellet Rixos og ba om å bli intervjuet - og at Kadhafi-regimet ville seire.

Overgangsrådet tapte ansikt på å gå ut og si at de hadde kontroll på to av Kadhafis sønner i forrige uke. Om de har lært av dette, eller om det igjen er uttalelser som ikke viser seg å være riktige, vil bare framtida vise.

Omringer Sirte En rekke rykter går på at Muammar Kadhafi befinner seg i hjembyen Sirte, og store opprørsstyrker omringer nå byen. Folkehæren har gitt Kadhafis styrker fire dager på å overgi seg. Fristen går ut lørdag.

Hvor Saadi Kadhafi nå befinner seg, sier ikke overgangsrådet noe om.

- Belhaj sier at Saadi ikke vil forlate Libya. Han vil snakke med overgangsrådet, og forhandle om sin overgivelse. Han tror han vet hvor Saadi Kadhafi er fra telefonsamtalet. Han sier og at nøkkelfigerer i regjeringen nå er klare for å overgi seg, slik den tidligere statsministeren, forteller Al Jazeeras journalist James Bay.

Overgangsrådet melder at de som overgir seg vil bli behandlet ordentlig, og at rettssakene skal holde internasjonal standard.

Vil ikke ha FN-personell Libyas midlertidige lederskap sier i dag at de ikke ønsker noen som helst form fior militær styrke i landet, melder FN-utsending, ifølge BBC. Lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, sier at Libya ikke trenger hjelp for å opprettholde sikkerheten i landet.

Samtidig er nå folkehæren rundt den Kadhafi-lojale kystbyen Sirte. Byens forsvarere har fått frist til lørdag med å overgi seg. Men Kadhafis lojale talsmann, Moussa Ibrahim, har ifølge nyhetsbyrået Ap benektet ulitimatumet. Han uttaler seg i kjent og selvsikker stil:

- Ikke noen hederlig nasjon ville akseptert et ultimatumet fra væpnede gjenger, sa han til AP i et telefonintervju mandag kveld, sitert i The New York Times.

Delt hovedstad Maktvakumet i Libya etter 42-år med en eneherskende Muammar Kadhafi er stort. Hele ledelsen for Libyas overgangsråd er fremdeles ikke ankommet hovedstaden. De melder ifølge The New York Times at personlige sikkerhetsbekymringer er årsaken.

Samtidig øker rivaleriet mellom de forskjellige opprørsbrigadene i Tripoli, og forsøket på å utnevne en felles militær leder har ført til ytterligere uenighet.

Det nye regimet vil ha enorme utfordringer med å finne et nytt lederskap som skal kunne få et forent Libya, med så mange ulike folkegrupper, klaner, sekularister og islamister. Før Muammar Kadhafi kom til makten for over 42 år siden, var landet stykkevis og delt i ulike regioner og klaner.

Nå skal de finne fram til et Libya som kan forene dem alle.