En opprører løper for å unngå snikskytterild i byen Zawiya, rundt 40 km vest for Tripoli hvor det avgjørende slaget om Libya muligens er i gang. Foto: AFP PHOTO/MARC HOFER/SCANPIX
En opprører løper for å unngå snikskytterild i byen Zawiya, rundt 40 km vest for Tripoli hvor det avgjørende slaget om Libya muligens er i gang. Foto: AFP PHOTO/MARC HOFER/SCANPIXVis mer

Kadhafi taper på tre fronter samtidig

Han taper i vest, han taper i øst, og han taper i hovedstaden Tripoli, der folk slåss for å komme ut før et mulig blodbad begynner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er hele tre måneder siden Kadhafi viste seg på levende TV-bilder. Hvor han er vet veldig få, men sist mandag holdt han en tale på en utydelig telefonlinje.

Martyrenes blod? - Martyrenes blod er brennstoff på slagmarken, sa Kadhafi.

Men Kadhafis martyrer ser ut til å være stadig mindre villig til å gi sitt blod på slagmarken. Både i vest og i øst har styrker lojale til Muammar Kadhafis måttet trekke seg ut av viktige byer denne uka. Det ser ut til å være et vendepunkt i krigen at Kadhafis soldater er tvunget til å gi opp overfor den dårlig organiserte opprørshæren i byer de tidligere har klart å forsvare.

Imens forsøker folk i hovedstaden Tripoli å forlate byen. Men for første gang under krigen er det vanskelig å forlate hovedstaten. Hovedveiene er stengt fordi det foregår kamper der, så mange forsøker å ta seg ut ved å kjøre på småveier og krøtterstier mot sør.

Men også det er vanskelig fordi Kadhafis styrker har bombet mange landsbyer og ødelagt mange veier i kamper med opprørerne der, skriver The New York Times.         

I øst og vest I går tok opprørerne byen Brega i øst. Byen har Libyas nest største utskipingshavn for olje, og var på opprørernes hender i februar og mars, da opprøret mot diktatoren Kadhafi startet.

- Det var tidlig lørdag morgen opprørshæren klarte å ta sentrum av Brega, rapporterte Al Jazeeras reporter fra den strategiske byen. Fra Brega kan opprørshæren bevege seg østover mot byen Sirte, som er en bastion for Kadhafi, og de fleste innbyggerne tilhører samme klan som diktatoren.

Erobringen av Brega kom etter at opprørssoldater hele uka har hatt stor militær framgang vest for hovedstaden Tripoli. Onsdag tok opprørshæren den viktige byen Zawaiyah, og tok kontroll over byens store oljeraffineri.

Dette er en stor strategisk seier for opprørshæren som nå ser ut til å ha bedre moral enn Kadhafis soldater.

Også byen Gharyan i sør har blitt tatt denne uka. Det samme har garnisonsbyen Zlitan, øst for Tripoli. Nederlagene for Kadhafis styrker reiser tvil om deres organisering og slagkraft.