TILBYR VÅPENHVILE: Kadhafi viste seg offentlig for hittil siste gang 14. april i Tripoli. Foto: REUTERS/Libyan State TV via Reuters/Scanpix
TILBYR VÅPENHVILE: Kadhafi viste seg offentlig for hittil siste gang 14. april i Tripoli. Foto: REUTERS/Libyan State TV via Reuters/ScanpixVis mer

Kadhafi tilbyr våpenhvile

Men vil ikke gi slipp på makten eller forlate landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kommer ikke til å forlate landet. Ingen kan tvinge meg til å forlate landet mitt, og ingen kan heller be meg om å la være å kjempe for landet mitt, sa Kadhafi i en 80 minutter lang direktesendt fjernsynstale natt til lørdag.

Den libyske lederen gjentok sitt tilbud om våpenhvile, men understreket at den ikke bare kan omfatte regjeringsstyrkene.

- Libya er klare til å inngå en våpenhvile, men en våpenhvile kan ikke være ensidig, sa han.

- Korsfarere - Vi vil være de første til å ønske en våpenhvile velkommen, og vi vil være de første til å godta en våpenhvile. Men angrepene fra korsfarerne i NATO har ikke stanset, sa Kadhafi, som likevel åpner for å forhandle med NATO.

- Vi angrep ikke dem, så hvorfor angriper de oss. La oss forhandle, sa den libyske lederen.

Og dersom det er Libyas olje dere er etter, så er det ingen problemer å forhandle fram kontrakter, la han til.

Samtidig som Kadhafi talte, bombet NATO-fly bygninger i Tripoli like i nærheten av fjernsynsstudioene, ifølge den statlige TV-kanalen, som hevder at dette var et direkte angrep på Kadhafi.

- Overgir oss aldri Kadhafis sønn Saif al-Islam snakket også offentlig fredag og understreket at regimet i Tripoli aldri kommer til å gi opp.

- Om bombingen fortsetter i 40 dager eller 40 år, vi kommer aldri til å overgi oss, sa han til libysk fjernsyn.

Tilbyr amnesti Regimet i Tripoli hevdet fredag å ha erobret den strategisk viktige havna i den beleirede byen Misrata, noe anonyme NATO-tjenestemenn benektet.

Libyske myndighetene lovet samtidig fritt leide til opprørerne i byen dersom de legger ned våpnene. Tilbudet ble lest opp av regjeringstalsmannen Mussa Ibrahim under en pressekonferanse.

Ibrahim oppfordret «alle væpnede grupper i Misrata til å legge ned våpnene i bytte mot amnesti», og han la til at tilbudet står ved lag fram til tirsdag.

Ibrahim opplyste videre at Libya nå vil sende fredsutsendinger til Europa, Asia og Latin-Amerika, i et forsøk på å få slutt på konflikten i landet.

- Vi er de eneste som ikke er redde for fred, sa talsmannen.

(NTB)