Kadhafi-tilhengere feirer gjenerobringen av Ras Lanuf med skuddsalver

Men innbyggerne sier opposisjonen har kontroll.

FEIRER: Kadhafis tilhengere jubler for nyheten om at oljebyen Ras Lanuf er gjenerobret av regjeringsstyrkene. Nyheten avkreftes av innbyggerne i byen. Dette bildet er tatt av i Tripoli fredag. Foto: Maria Golovnina/REUTERS/Scanpix
FEIRER: Kadhafis tilhengere jubler for nyheten om at oljebyen Ras Lanuf er gjenerobret av regjeringsstyrkene. Nyheten avkreftes av innbyggerne i byen. Dette bildet er tatt av i Tripoli fredag. Foto: Maria Golovnina/REUTERS/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgentimene søndag ble det avfyrt vedvarende skuddsalver i den Libyske hovedstaden Tripoli. Den voldsomme skytingen startet rundt klokken 05.30, og tusenvis av Kadhafi-tilhengere var ute i gatene.

Regjeringstalsmann Mussa Ibrahim benekter at det skal være kamper i byen. Skuddsalvene skal ifølge Ibrahim være en feiring av de Libyske myndighetenes rapporter om at de skal ha gjenerobret oljebyen Ras Lanuf, skriver den israelske avisen Haaretz.

- Dette er en feiring av at regjeringsstyrkene har tatt kontroll over alle områder rundt Benghazi, og at de er i ferd med å ta Benghazi, sier Ibrahim.

Rundt 300 Kadhafi-tilhengere kjørte rundt omkring militærleiren Bab al-Aziziya, som Kadhafi har brukt som tilholdssted. Der avfyrte de skudd i luften. Leirens væpnede vakter gjorde det samme. Det er ikke kjent om Kadhafi befinner seg i Tripoli.

Men ifølge innbyggere i Ras Lanuf er byen fortsatt under opposisjonens kontroll, melder nyhetsbyrået AP.

Flere byer tatt Ifølge det statlige fjernsynet i landet har regjeringsstyrkene også gjenerobret de to viktige kystbyene Misrata og Zawiyah, i tillegg til Ras Lanuf. Også den østlige byen Tobruk nær grensa til Egypt skal være tatt tilbake, skriver NTB.

Ifølge de ubekreftede meldingene er regjeringsstyrkene i morgentimene på vei mot landets nest største by Benghazi, som har vært sentrum for opprøret mot Muammar Kadhafis 41 år gamle regime de siste to ukene.

Vil ha granskning I et intervju med det franske tidsskriftet Le Journal du Dimanche ber Kadhafi selv om en granskning av opptøyene i landet.  

- Jeg ønsker at en granskingskommisjon fra FN eller Den afrikanske unionen kommer hit til Libya. De skal få arbeide fritt uten vår innblanding, sier den libyske lederen.

Kadhafi, som har styrt landet siden 1969, kan ikke forstå hvorfor omverdenen ikke ser på hendelsene i Libya med samme øyne som han selv, og han etterlyser vestlig støtte i stedet for fordømmelse.  

- Jeg er overrasket over at ingen forstår at dette er en kamp mot terrorisme. Sikkerhetstjenestene våre samarbeider. Vi har hjulpet dere mye de siste årene. Så hvorfor får vi ingen hjelp tilbake, nå når vi kjemper mot terrorisme her i Libya, sier han i intervjuet.