NÆR SLUTTEN: Kadhafis 42 år lange dikatur ser ut til å være over, etter kampene i Tripoli de siste dagene. Spørsmålet nå er hva som vil skje videre i Libya. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev
NÆR SLUTTEN: Kadhafis 42 år lange dikatur ser ut til å være over, etter kampene i Tripoli de siste dagene. Spørsmålet nå er hva som vil skje videre i Libya. Foto: AP Photo/Sergey PonomarevVis mer

- Kadhafi-tilhengerne vil ikke glemme at Nato sørget for opprørernes seier

Undergraver opprørernes legitimitet, mener NUPI-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er få som tror at Kadhafis regime kan kjempe seg tilbake etter de siste kampene i Libyas hovedstad Tripoli, selv om hovedperson Muammar Kadhafi er som sunket i jorda.

Nå mobiliserer verdenssamfunnet for å hjelpe Libya videre.

Følg utviklingen i Libya minutt for minutt i Dagbladets livestudio

Tidligere i kveld meldte det amerikanske utenriksdepartementet at diplomater fra den internasjonale kontaktgruppa for Libya skal møtes i Istanbul torsdag.

- Utfordrende Helge Lurås, rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) anbefaler det internasjonale samfunnet å spille en tilbaketrukket rolle.

- Jeg tror det er fullt mulig å unngå en borgerkrig, men dette er en veldig utfordrende situasjon for libyerne. Det er veldig viktig hvordan internasjonale aktører forholder seg, sier NUPI-forskeren til Dagbladet.

I likhet med statsledere verden over, er han temmelig sikker på at vi nå er vitne til slutten på Kadhafis 42 år lange regime, men Lurås synes imidlertid det er vanskelig å si hva som vil skje i det krigsherjede landet i dagene og timene framover.

- Det er relativt uoversiktlig nå. Så lenge Kadhafi ikke er tatt, vil det herske en viss usikkerhet og spenning på alle sider, sier han.

Frykter framtida Lederen av det nasjonale overgangsrådet, tidligere justisminister Mustafa Abdul Jalil, er klar på at det viktigste nå er å ta Kadhafi til fange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den virkelige seieren er først når vi har fanget Kadhafi, sa han på en pressekonferanse i Benghazi i kveld, ifølge CNN.

NUPI-forsker Lurås tror Libya den nærmeste tida vil gå inn i en periode med en relativ grad av stabilitet.

- Spenninger ja, men jeg er mer redd for hva som kan komme til å skje om en liten stund, når den første euforien har lagt seg. Jeg er mer usikker på om det finnes grunnlag for demokratiske strukturer som kan håndtere dette på en fredelig måte, sier han.

Lurås tror imidlertid opprørsgruppen har kapsitet til å ta over ledelsen av Libya etter Kadhafis fall.

- Jeg tror de har potensiale til det, men dette er også avhengig av andre forhold. Kadhafi har vært den ytre fienden som har skapt samholdet internt i opprørsgruppen. Når han forsvinner, forsvinner det limet som har holdt dem sammen. I tillegg må de finne ut av maktforhold internt. Spørsmålet er hvordan denne prosessen vil foregå. Det er en kjempeutfordring. Jeg er ikke optimist, men det er heller ikke forutbestemt at dette kommer til å gå dårlig, sier han.

- Det som selvfølgelig er et veldig viktig spørsmål, er hvordan stemningen nå er blant Kadhafis tilhengere, og hvorvidt de føler frykt. Det er veldig viktig for utviklingen nå framover.

- Ønsker ikke hevn En opprørssoldat like utenfor Tripoli hevdet i dag overfor Al Jazeera at opprørerne ikke har til hensikt å hevne seg på Kadhafi-tilhengere.

- Ingen kommer til å skade de som er pro-Kadhafi. Vi vil at det libyske nasjonalrådet skal ta seg av slike ting, fordi vi hovedsaklig er opprørere. Vi har ikke autoritet til å ta oss av dem, sier han til nyhetsnettstedet.

Lurås tror opprørerne har selvtillit nok til å håndtere situasjonen uten at det vil utvikle seg til borgerkrig. Han vil heller ikke anbefale å sende internasjonale fredsbevarende styrker inn i landet.

- Hvis fredsbevarende styrker kommer inn, vil dette også styrke argumentasjonen til de som mener opprørerne er et marionettregime. Det er aldri bra, for det undergraver opprørernes egen autoritet, sier han.

- Nato viktige for seieren - Årsaken til at motstanden har vært såpass liten den siste tida er at Nato har spilt en temmelig aktiv rolle, sier Lurås, og viser til opplysninger om at amerikanske droner har vært ekstra akivt inne de siste ukene, og at også franske og britiske spesialsoldater skal ha vært inne og hjulpet opprørerne i Libya.

- Dette vil også påvirke situasjonen, fordi opposisjonen til opprørerne, de gamle Kadhafi-lojale, vil definitivt ikke glemme det faktum at var Nato sørget for at opprørerne vant. Det vil undegrave opprørernes og transisjonsrådets legitimitet, men spørsmålet er hvor mye.

- Det er fullt mulig for libyerne å skape en historie om at dette gjorde de på egen hånd.

Kampene i Tripoli har pågått i hele dag, og opprørerne skal angivelig ha tatt Kadhafis tre sønner til fange. Ifølge ubekreftede meldinger skal imidlertid Kadhafis ene sønn Mohammed ha klart å flykte fra husaerrest.

Ifølge Al Jazeera er det også funnet to lik, og en av de døde kan være Kadhafis sønn Khamis, ifølge etteretningssjef Senussi.

SPORLØST BORTE: Det store spørsmålet nå er hvor Kadhafi befinner seg. Han skal angivelig fortsatt befinne seg i landet. Foto: AFP PHOTO/Evaristo SA
SPORLØST BORTE: Det store spørsmålet nå er hvor Kadhafi befinner seg. Han skal angivelig fortsatt befinne seg i landet. Foto: AFP PHOTO/Evaristo SA Vis mer