TVINGES TIL Å BLI: Mammar Kadhafis ukrainske sykepleier sier at hun slapp unna Tripoli akkurat i tide da hun reiste i februar. -Nå tvinger han sine barn og to ukrainske sykepleiere til å bli ved hans side til de dør, sier Oksana Balinskaja. Foto: Joseph Sywenkyj / Redux / Felix Features
TVINGES TIL Å BLI: Mammar Kadhafis ukrainske sykepleier sier at hun slapp unna Tripoli akkurat i tide da hun reiste i februar. -Nå tvinger han sine barn og to ukrainske sykepleiere til å bli ved hans side til de dør, sier Oksana Balinskaja. Foto: Joseph Sywenkyj / Redux / Felix FeaturesVis mer

- Kadhafi tvinger mine venninner til å bli hos seg til de dør

Hans ukrainske sykepleier sier at hun slapp unna Tripoli akkurat i tide da hun reiste i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er tidsskriftet Newsweek som har snakket med den ukrainske sykepleieren, som var med Kadhafi på alle hans reiser, og som sto ham nær. «Papik», eller Lille far, kaller Oksana den libyske diktatoren. Hun er gravid, og sier Kadhafi nok ikke ville likt forholdet hun har til en serbisk mann.

- Nå tvinger han sine barn og to ukrainske sykepleiere til å bli ved hans side til de dør, sier Oksana Balinskaja.

Var ikke elskerinner Oksana Balinskaja avviser påstandene om at de ukrainske sykepleierne var Kadhafis elskerinner.

- Den ukrainske pressen kalte oss Kadhafis harem. Det er tull. Ingen av oss sykepleiere var noen gang hans elskerinne, den eneste ganten vi tok på ham var når vi målte blodtrykket, sier Oksana.

Hun legger til at hun oppfattet «Papik» som diskret når det gjelder sex.

- Sannheter er at «Papik» var mye mer diskret enn sin venn, skjørtejegeren Silvio Berlusconi, sier Oksana.

Men hun innrømmer at hun i begynnelsen var redd for Kadhafis kone, Safia.

Og hun innrømmer at utseendet ikke var uvesentlig.

KJEMPER MOT KADHAFI: Libyske opprørere driver en hard kamp mot Kadhafis styrker. Her kjemper opprørerne i mot Kadhafis styrker ved den sentrale oljebyen Ras Lanuf 10. mars i år. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix
KJEMPER MOT KADHAFI: Libyske opprørere driver en hard kamp mot Kadhafis styrker. Her kjemper opprørerne i mot Kadhafis styrker ved den sentrale oljebyen Ras Lanuf 10. mars i år. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix Vis mer

- Kadhafi valgte å ansette kun attraktive ukrainske sykepleiere, sannsynligvis på grunn av utseende, sier hun.

Oksana forteller også om den libyske diktatorens forfengelighet.

Besatt av utseendet - Han var så besatt av sitt utseende at han minnet meg om en rockestjerne fra 1980-tallet. Noen ganger når hans gjester allerede ventet på ham kunne han gå til rommet sitt og bytte klær enda en gang. Kanskje til sin hvite favorittdress.

«Herskeren av Afrika», som Kadhafi har kalt seg, oppførte seg ikke alltid like respektfullt når han var i andre afrikanske land.

- Når vi kjørte rundt i fattige afrikanske land kunne han slenge penger og sukkertøy ut av sin armerte limousin til barn som løp etter bilkortesjen. Han ville ikke ha dem for nær fordi han var redd de kunne smitte ham med sykdommer, sier Oksana.

Kadhafis ukrainske sykepleier sier også et det er tull at Kadhafi bodde i sine beduintelt. På utenlandsturer - også til byer som Paris, New York og Roma - satte han alltid opp telt.

Var som Stalin - Han sov aldri i et telt. Det er bare en myte. Han brukte teltet kun ved offisielle anledninger, sier Oksana.

Hun sier at «Papik» alltid var generøs, og sørget for et hun hadde det hun trengte. Hun hadde en toroms leilighet i sentrum av Tripoli, og en sjåfør som sto til disposisjon hele døgnet. Men selv om Oksana snakker godt om sin gamle sjef, så er hun ikke helt ukritisk.

- Det er opplagt at han tok alle avgjørelser i sitt land. Han er som Stalin; han har all makt og all luksus, alt for seg selv, sier Oksana.

ANGRIPES FRA LUFTA: Et fransk Mirage 2000-kampfly får drivstoff fra lufta mens kampene pågår under. Foto: AFP/Gerard Julien/Scanpix
ANGRIPES FRA LUFTA: Et fransk Mirage 2000-kampfly får drivstoff fra lufta mens kampene pågår under. Foto: AFP/Gerard Julien/Scanpix Vis mer

Hun sier også at hun aldri trodde det ville gå som det har gått i Libya, etter at de arabiske revolusjonene veltet autokrater i Tunis og i Egypt.

- Da jeg først så bilder fra den egyptiske revolusjonen trodde jeg ingen ville tørre å reise seg mot vår «Papik». Men det var en kjedereaksjon etter Tunis og Egypt, sier Oksana.

Kjedereaksjonen førte til at Oksana Balinskaja kom seg ut av Libya i siste liten. Nå lever hun ikke lenger i en luksus forbeholdt den libyske eliten, med dyre gaver og 3000 dollar i måneden i tillegg.

FAVORITTEN: Muammar Kadhafis ukrainske sykepleier forteller at han er så besatt av utseende at gjester som ventet av og til måtte vente enda lengre fordi han måtte bytte klær nok en gang, og at den hvite dressen er hans favoritt. Her er Kadhafi på G8-møte i L'Aquila i Italia. Foto: Reuters/Chris Wattie/Scanpix
FAVORITTEN: Muammar Kadhafis ukrainske sykepleier forteller at han er så besatt av utseende at gjester som ventet av og til måtte vente enda lengre fordi han måtte bytte klær nok en gang, og at den hvite dressen er hans favoritt. Her er Kadhafi på G8-møte i L'Aquila i Italia. Foto: Reuters/Chris Wattie/Scanpix Vis mer