Kadhafi utlover milliondusør

Til den som fanger opprørsleder Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil.

HAR FÅTT EN PRIS PÅ HODET: Tidligere justisminister og opprørsleder Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil. Foto: AFP/Gianluigi Guercia/Scanpix
HAR FÅTT EN PRIS PÅ HODET: Tidligere justisminister og opprørsleder Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil. Foto: AFP/Gianluigi Guercia/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Libya har i dag gått ut og lovet en dusør på 500 000 libyske dinarer (over 2,2 millioner kroner) til den som klarer å fange opprørslederen Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil, melder nyhetsbyrået Reuters.

Libysk TV melder at det også er utlovet 200 000 dinarer (over 900 000 kroner) for informasjon som leder til Jaleil, en mann beskrevet som en etterretningsspion.

Jaleil er tidligere justisminister i Libya, men gikk i slutten av februar av på grunn av voldsbruken mot demonstrantene. Han skal allerede mot slutten av januar ha gjort det klart at han ønsket å trekke seg, i protest mot måten landet ble styrt på.

HAR UTLOVET DUSØR: Diktatoren Muammar Kadhafi tar i bruk alle midler for å bli kvitt motstanderne sine, blant annet sin tidligere justisminister. Foto: AFP/Mahmud Turkia/Scanpix
HAR UTLOVET DUSØR: Diktatoren Muammar Kadhafi tar i bruk alle midler for å bli kvitt motstanderne sine, blant annet sin tidligere justisminister. Foto: AFP/Mahmud Turkia/Scanpix Vis mer

Ytterligere detaljer omkring de utlovte dusørene er foreløpig ikke kjent. Saken oppdateres når dette foreligger.

Hevder å ha terrorbevis Dagbladet og Expressens reporter Kassem Hamadé intervjuet Jaleil etter at han gikk av, og han kunne da eksklusivt fortelle at han hadde bevis for at det var Kadhafi som selv hadde gitt ordre om bombeattentatet mot Pan Am Flight 103 over Skottland 21. desember 1988. 270 mennesker ble drept da flyet styrtet fra 31 000 fots høyde i det som er blitt kjent som Lockerbie-saken.

- Jeg har bevis, hevdet Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil til Dagbladet og Expressen i et 40 minutter langt intervju i Libya.

Det ha r i dag vært harde kamper mellom opprørsstyrker og stridsvogner i sentrumsområdene i byen Zawiyah vest for Libyas hovedstad Tripoli, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Lik ligger strødd - Det er stridsvogner og skarpskyttere overalt. De har omringet hovedtorget med skarpsskytere og stridsvogner. Det er mange skarpskytere her, sier et øyenvitne på telefon til nyhetsbyrået.

Bare i dag skal minst 40 personer, inkludert kvinner, barn og eldre, ha blitt drept i dag, ifølge en lege.

- HAR TERRORBEVIS: Opprørsleder Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil hevdet i et intervju med Dagbladet og Expressen at han hadde bevis for at Kadhafi ga ordre om Lockerbie-bombingen 21. desember 1988. Nå har Kadhafi utlovet dusør til den som fanger Al Jeleil. Foto: REUTERS/Greg Bos/Scanpix
- HAR TERRORBEVIS: Opprørsleder Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil hevdet i et intervju med Dagbladet og Expressen at han hadde bevis for at Kadhafi ga ordre om Lockerbie-bombingen 21. desember 1988. Nå har Kadhafi utlovet dusør til den som fanger Al Jeleil. Foto: REUTERS/Greg Bos/Scanpix Vis mer

Likene ligger angivelig strødd i gatene.

Oberst Muammar Kadhafis sikkerhetsstyrker kjørte i dag en knallhard offensiv i Zawiyah, men er også under svært hardt press både øst og vest i Libya. Opprørerne, som har som mål å bevege seg inn mot hovedstaden Tripoli, har blitt tvunget til å gi opp flere av sine stillinger.

Kadhafi satte inn bombefly mot Zawiyah for tredje dag på rad. Slaget står om byens sentrum, og dersom Kadhafi får kontroll over byen, betyr det at obersten vil styrke sitt overtak om områdene vest i landet betydelig.

BLODIG: Opprørssoldater har i dag tatt del i harde kamper i Libya. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SCANPIX
BLODIG: Opprørssoldater har i dag tatt del i harde kamper i Libya. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SCANPIX Vis mer

 

BLODBAD: Bare i dag skal minst 40 personer ha blitt drept. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SCANPIX
BLODBAD: Bare i dag skal minst 40 personer ha blitt drept. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SCANPIX Vis mer