Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadhafi utnytter det dårlige været

Sandstorm og sterk vind hindrer NATOs luftangrep.

HARDE KAMPER: Opprørs-soldater avfyrer en rakett mot Kadhafis styrker utenfor Adjabiya idag. Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet har sagt at militæroperasjonene i Libya kan strekke ut i tid, men han tror det er mulig å fjerne Kadhafi uten internasjonale styrker på bakken. Foto: Vassil Donev/EPA/Scanpix
HARDE KAMPER: Opprørs-soldater avfyrer en rakett mot Kadhafis styrker utenfor Adjabiya idag. Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet har sagt at militæroperasjonene i Libya kan strekke ut i tid, men han tror det er mulig å fjerne Kadhafi uten internasjonale styrker på bakken. Foto: Vassil Donev/EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge al-Jazeera hindrer dårlig vær NATO-fly fra å bombe Kadhafis tropper idag.

«Værproblemene» gjør at Kadhafi-lojale styrker har kunnet sette opp artilleri-posisjoner uten frykt for luftangrep.

- Med vær som dette kan Kadhafis styrker bruke motorveiene for å forflytte seg, det betyr at de kan bevege seg mye raskere, melder Al Jazeera's Mike Hanna, som er rett utenfor byen Adjabiya.

Kadhafis luftvernild ingen trussel Oberstløytnant John Espen Lien, ved Forsvarets operative hovedkvarter, forteller at det norske styrkebidraget har hatt et døgns vedlikeholdsperiode etter å ha utført tilsammen 85 oppdrag inne i Libya. Norske fly skal idag på nye bombetokt inne i Libya

- Vi gjennopptar aktiviteten for fullt nå idag, og jeg har ikke fått beskjed om at været skulle være noen hindring for oss, sier han.

Lien forteller at de norske styrkene får tildelt mål på bakken fra øst til vest inne i Libya: Artillerienheter, helikoptere, stridsvogner, rakettutskytningsenheter, flyshangarer, radaranlegg og kommandobunkere.

- Vi møter luftvernild, men i de høydene vi opererer, er ikke det noen trussel, sier han

Flykter De libyske opprørerne har tidligere avansert fra Ajdabiya mot oljebyen Brega i øst. Men nå meldes det at det er nye kamper i utkanten av Adjabiya.

Opprørere ble beskutt av Kadhafis soldater i utkanten av Adjabiya idag. Det meldes om at minst et dusin raketter traff et område rett vest for byen idag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters flykter nå både sivile og opprørere fra Adjabiya

- Det er fortsatt anti-Kadhafi styrker der ute ved vestporten til byen, men situasjonen er ikke bra, sier Wassim el-Agouri (25) til Reuters.

Han er en av opprørerne, og befinner seg på østsiden av byen.

USA, Frankrike og Storbritannia sa i forrige uke at de ikke ville stanse bombingen av Kadhafis styrker før han gir fra seg makten i landet.

Vil ha bedre våpen Idag er det en måned siden FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjonen om å beskytte sivile i Libya.

Men til tross for NATOs luftangrep mot Kadhafis styrker, har ikke opprørerne vært i stand til å ta kontroll over Libyas østlige kystbyer.

Opprørerne som fortsatt holder Benghazi, har flere ganger bedt om hjelp til å skaffe tyngre våpen

- Vi vil ha våpen, moderne våpen, sier en av opprørerne, Ayman Aswey (21), til Reuters.

- Får vi det kan vi klare dette, sier han.

INGEN HINDRING: - Vi gjennopptar aktiviteten for fullt nå idag, og jeg har ikke fått beskjed om at været skulle være noen hindring for oss, sier oberstløytnant John Espen Lien, ved Forsvarets operative hovedkvarter, til Dagbladet. Foto: Forsvaret
INGEN HINDRING: - Vi gjennopptar aktiviteten for fullt nå idag, og jeg har ikke fått beskjed om at været skulle være noen hindring for oss, sier oberstløytnant John Espen Lien, ved Forsvarets operative hovedkvarter, til Dagbladet. Foto: Forsvaret Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media