Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kadhafi væpner og trener sivile

Slik at de kan delta i kampene dersom NATO sender bakkestyrker inn i Libya.

 Muammar Kadhafi skal ha begynt væpning og trening av sivile, slik at de kan delta i kamphandlinger dersom NATO setter bakkestyrker inn i Libya. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX
Muammar Kadhafi skal ha begynt væpning og trening av sivile, slik at de kan delta i kamphandlinger dersom NATO setter bakkestyrker inn i Libya. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Hvis NATO-soldater kommer til Misrata eller noen annen libysk by, så slipper vi helvete løs på dem. Vi blir som en ildkule, det vil bli ti ganger verre enn Irak, hevder en talsmann for regjeringen.

De vestlige landene som deltar i Libya-operasjonen, har flere ganger sagt at det ikke er aktuelt å sette inn bakkestyrker. Men både Frankrike, Storbritannia og Italia planlegger å sende militære rådgivere for å hjelpe opprørerne.

- Vi væpner hele befolkningen, men ikke for å slåss mot opprørerne. Det er NATO vi kjemper mot, framholder talsmannen Mussa Ibrahim.

Han legger til at eventuelle vestlige bakkestyrker vil bli møtt av væpnede unge menn og kvinner fra forskjellige libyske stammer.

- Må presse opprørerne Talsmannen ber verdenssamfunnet om å presse de libyske opprørerne til å vurdere på nytt et fredsforslag fra Den afrikanske union (AU). Og om ikke de godtar planen, så bør de i det minste legge fram et forslag selv, mener Ibrahim.

Opprørerne har tidligere gjort det klart at de avviser alle forslag til fredsløsning som ikke garanterer at Kadhafi gir fra seg makten.

- Vi utfordrer opprørerne til å bli med i en politisk prosess uten å stille betingelser, sier Mussa Ibrahim.

Sender inn droner Mens Kadhafi vil slippe helvete løs på NATO, har USA satt inn førerløse fly i kampene mot den libyske hæren. De er utstyrt med luft til bakke-raketter av typen Hellfire.

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates opplyste torsdag at de såkalte dronene allerede var på vingene over det nordafrikanske landet.

- Bruken av droner vil gjøre det lettere å utføre presisjonsangrep mot Gaddafis styrker, påpekte Gates.

De førerløse flyene av typen Predator er mye brukt i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan. Beslutningen om å sende dem inn i Libya er tatt på bakgrunn av den humanitære situasjonen i landet, ifølge den amerikanske forsvarsministeren.

Blodige kamper Et sted det kan bli aktuelt å bruke dronene, er i Libyas tredje største by Misrata. Dette er opprørernes siste viktige skanse i den vestlige delen av landet. Flere hundre mennesker antas å ha blitt drept i kampene i byen, som har pågått i over seks uker.

Leger i Misrata opplyser at ni opprørere ble drept torsdag, og mange andre er såret.

En talsmann for opprørerne beskylder NATO-styrkene for å være lite effektive og for ikke å klare å endre forholdene på bakken i Misrata.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media