VAR EN HOLDEN MANN: Muammar Kadhafi, her fotografert under et møte i den afrikanske union i 2009, hadde gjemt unna store verdier.  Foto: EPA/STR/Scanpix
VAR EN HOLDEN MANN: Muammar Kadhafi, her fotografert under et møte i den afrikanske union i 2009, hadde gjemt unna store verdier. Foto: EPA/STR/ScanpixVis mer

- Kadhafi var verdens rikeste mann da han ble drept

Hadde gjemt unna verdier for 1100 milliarder kroner, ifølge amerikanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyas eksdiktator Muammar Kadhafi var en holden mann da han ble drept.

Ifølge LA Times hadde han verdier for mer enn 200 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 1100 milliarder kroner. Offisielle representanter i Libya skal ha avdekket Kadhafis verdier på ulike bankkonti, i aksjer, eiendom, gull og kontanter.

- Ingen visste omfanget av det før vi fant det ut, sier en kilde til avisa.

- Verdens rikeste Hvis summen er korrekt var Kadhafi ifølge Business Insider verdens rikeste før han mistet makten og ble drept.

De anslår at han var tre ganger så rik som mannen som vanligvis topper rangeringene, meksikaneren Carlos Slim.

Det er tidligere avslørt at Kadhafi hadde plassert to milliarder kroner i en norsk bank. I en svensk bank var det ti milliarder.

Rikdommen skyldes Libyas rike oljereserver, og at Kadhafi og hans nærmeste støttespillere styrte disse ofte som de ville, selv om mye av verdiene i utgangspunktet tilhørte landets sentralbank og det libyske investeringsfondet Libyan Investment Authority. Libya var under Kadhafis styre et land med store forskjeller.

Store forskjeller Det er blitt anslått at en tredjedel av befolkningen, særlig øst i landet, lever i fattigdom, mens Kadhafis familie og støttespiller har kunnet få store økonomiske fordeler.

Det er blitt rapportert at de gjenlevende medlemmene av Kadhafis familie skal være på vei til Sør-Afrika, med store verdier i kontanter og edle metaller.

Rikdommen har samtidig ikke bare tilfalt Kadhafis nærmeste, da hans regime blant annet har sørget for bedre drikkevannstilgang deler av landet, samt store midler til skole og utdanning.

Men den rikeste i landet, og muligens altså hele verden, var Kadhafi selv.

Ifølge LA Times har verdiene vært plassert via institusjoner som landets sentralbank og ulike fond, men amerikanske etterforskere mener Kadhafi i praksis har hatt tilgang til dem.

Det er fortsatt uklart hva som skjer med verdiene. USA og europeiske myndigheter har signalisert at de ønsker en rask tilbakeføring til overgangsregjeringen i landet. Det er anslått at Kadhafi hadde 37 milliarder dollar i amerikanske banker. Disse ble såkalt fryst av FN. Hittil har FN tillatt at amerikanske myndigheter tilbakefører 1,5 milliarder av dette, og omtrent 700 millioner doller er så langt blitt overført. En del afrikanske land skal ifølge LA Times også være skeptiske til å overføre penger, da flere av statslederne følte lojalitet til Kadhafi.