Kadhafi vil knuse opprøret

Væpnede styrker forbereder nå en offensiv mot opprørsbastionen Benghazi.

 Libyas leder Kadhafi sier han vil knuse opprøret og forbereder en offensiv. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX
Libyas leder Kadhafi sier han vil knuse opprøret og forbereder en offensiv. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis dette er en utenlandsk sammensvergelse, vil vi knuse den. Hvis dette er en innenlandsk sammensvergelse, vil vi knuse den, sa Kadhafi til libysk fjernsyn tirsdag kveld.

I den korte fjernsynstalen gikk han hardt ut mot land som har tatt til orde for en flyforbudssone over Libya eller innført sanksjoner mot landet.

- Kolonialistene vil bli beseiret, Frankrike vil bli beseiret, Amerika vil bli beseiret, Storbritannia vil bli beseiret, sa Kadhafi.

- Det libyske folk vil triumfere. Friheten vil triumfere, sa han.

Benghazi truet Den libyske hæren, som er lojal overfor Kadhafi, kunngjorde tirsdag at den snart ville gå inn i Benghazi, den østlibyske byen som har opprørets vugge.

«De væpnede styrkene kommer for å garantere for deres sikkerhet, oppheve uretten som er gjort mot dere, beskytte dere, gjenopprette ro og føre livet tilbake til det normale», het det i en uttalelse fra hæren.

Ifølge uttalelsen er offensiven en «humanitær operasjon» som er motivert av folkets interesser og ikke av hevn.

Tirsdag kveld ble det hørt skyting med luftvernbatterier og tungt artilleri i byen, men det var uklart hva skytset var rettet mot.

Frykter blodbad Ifølge leder Soliman Bouchuiguir i Libyas menneskerettighetsforbund er det fare for «et virkelig blodbad» dersom Kadhafis styrker angriper Benghazi. Byen har 670.000 innbyggere og er hovedsete for opprørernes nasjonalråd.

- Det kan bli en massakre som i Rwanda, sier han.

Blant byens innbyggere var stemningen nervøs tirsdag.

- Alle innrømmer at vi ikke har våpen til å stå opp mot Kadhafi. For å være ærlig er vi alle redde, sa Mohamed Yasiri (55) til nyhetsbyrået Reuters.

En annen beboer, Haitham Imami (38), lovet på sin side å kjempe «fra gate til gate».

- Vi har våpnene, om vi så står igjen med dolker.

Forslag om flyforbud Kadhafis styrker skal tirsdag ha erobret både Brega og Ajdabiyah, to viktige byer der opprørerne har hatt kontroll. Til tross for oppfordringer fra araberlandene ble det tirsdag klart at verken G8 eller FNs sikkerhetsråd foreløpig stiller seg bak forslaget om å innføre en flyforbudssone over Libya.

Men i Sikkerhetsrådet sirkulerte det tirsdag kveld et utkast til en FN-resolusjon om en flyforbudssone. I utkastet heter det at Rådet «godkjenner alle nødvendige midler» for å håndheve et forbud mot alle flyginger i Libya, som et tiltak for å beskytte sivilbefolkningen.

Tirsdagens møter ble avsluttet uten noe vedtak, men utkastet skal drøftes igjen onsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Pådriverne for en flyforbudssone har vært Frankrike og Storbritannia. Vetomaktene USA, Russland og Kina har derimot vært skeptiske.

Barrikader Hundrevis av mennesker skal tirsdag ha flyktet fra Ajdabiyah mot Benghazi. Ifølge leger og helsepersonell har mange fått store skader som følge av bombingen.

Ifølge Reuters avtegner det seg et mønster i de libyske styrkenes operasjoner. Operasjonene innledes med luftangrep, deretter tar artilleriet over, før pansrede styrker går til angrep mot opprørernes stillinger.

I Benghazi har folk begynt å bygge barrikader, men mange forsøker også å komme seg videre østover, mot grensen til Egypt.

(NTB)