Kadhafi ville presse Statoil for penger

Regimet i Libya forsøkte å presse Statoil og andre oljeselskaper.

VILLE HA PENGER: Statoil, ConocoPhillips, Total og flere andre selskaper ble angivelig invitert av libyske myndigheter til et møte i 2009. Her ble de presentert for et ultimatum, ifølge et dokument som er lekket av WikiLeaks og som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Libyerne truet med å «revurdere forholdet» til selskapene dersom de ikke betalte penger inn til et nylig opprettet terrorfond. Foto: SCANPIX/REUTERS
VILLE HA PENGER: Statoil, ConocoPhillips, Total og flere andre selskaper ble angivelig invitert av libyske myndigheter til et møte i 2009. Her ble de presentert for et ultimatum, ifølge et dokument som er lekket av WikiLeaks og som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til. Libyerne truet med å «revurdere forholdet» til selskapene dersom de ikke betalte penger inn til et nylig opprettet terrorfond. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil, ConocoPhillips, Total og flere andre selskaper ble angivelig invitert av libyske myndigheter til et møte i 2009. Her ble de presentert for et ultimatum, ifølge et dokument som er lekket av WikiLeaks og som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Libyerne truet med å «revurdere forholdet» til selskapene dersom de ikke betalte penger inn til et nylig opprettet terrorfond.

Statoil opplyser til Dagens Næringsliv at selskapet aldri betalte penger inn til fondet. Men selskapet ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om det deltok på møtet som omtales i dokumentet.

Formålet med fondet var å sikre oppreisning til de etterlatte etter terrorangrepet mot et fly over Lockerbie i Skottland i 1988. Det antas at myndighetene i Libya sto bak aksjonen.

Opprettelsen og innbetalingen av 1,5 milliarder dollar til terrorfondet i 2008 bidro til å bedre forholdet mellom Libya og vestlige land. (NTB)

BETALTE IKKE: Statoil, her ved konsernsjef Helge Lund, opplyser til Dagens Næringsliv at selskapet aldri betalte penger inn til fondet. Men selskapet ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om det deltok på møtet som omtales i dokumentet. 
Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
BETALTE IKKE: Statoil, her ved konsernsjef Helge Lund, opplyser til Dagens Næringsliv at selskapet aldri betalte penger inn til fondet. Men selskapet ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om det deltok på møtet som omtales i dokumentet. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX Vis mer