KVINNELIG LIVGARDE: Muammar Kadhafi skal ha voldtatt sine kvinnelige vakter. Her er han avbildet sammen med Silvio Berlusconi etter forsoningsavtalen i 2008 - med to kvinnelige vakter i bakgrunnen. Foto: Reuters/Alessandro Bianchi/Scanpix
KVINNELIG LIVGARDE: Muammar Kadhafi skal ha voldtatt sine kvinnelige vakter. Her er han avbildet sammen med Silvio Berlusconi etter forsoningsavtalen i 2008 - med to kvinnelige vakter i bakgrunnen. Foto: Reuters/Alessandro Bianchi/ScanpixVis mer

- Kadhafi voldtok kvinnelige «kalashnikov-jomfruer»

Psykolog har snakket med fem av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem kvinner som tidligere var en del av den forsvunnede diktatorens famøse livgarde, kommer nå med påstander om at de ble voldtatt og misbrukt av Muammar Kadhafi og hans sønner, skriver The Sunday Times of Malta.

De fem kvinnene skal ha fortalt sine historier til den Benghazi-baserte psykologen Seham Sergewa, som tidligere har funnet ut at Kadhafis soldater brukte voldtekt som våpen. I en undersøkelse kartla hun 259 kvinner som hevdet at de hadde blitt voldtatt.

Tvunget inn i livgarden En av de såkalte «kalasnikov-jomfruene» skal ha fortalt hvordan hun hadde blitt tvunget inn i livgarden med trusler om at broren ville bli fengslet dersom hun ikke gjorde det.

- Hun hadde blitt utvist fra universitetet og fikk beskjed om å jobbe for Kadhafi for å få fortsette. Hun måtte gjennomgå en medisinsk test som inkluderte en HIV-test gjennomført av en øst-europeisk sykepleier, sier Sergewa til The Sunday Times of Malta.

Det var trolig den ukrainske sykepleieren Galyna Kolotnytska (38), som var med Kadhafi overalt. Men i begynnelsen av mai flyktet hun og dukket opp i Norge, der hun har søkt om asyl.

- Så på ham som en farsfigur Sergewa forteller at kvinnen etter den medisinske testen ble tatt med til Kadhafis nå erobrede hovedkvarter Bab al-Aziziya. Hun ble vist inn i et rom der Kadhafi sto i pyjamasen.

- Hun kunne ikke forstå det fordi hun så på Kadhafi som en farsfigur, en landsfader. Hun avviste forsøkene hans og det førte til at Kadhafi voldtok henne, hevder Sergewa.

HÅNDPLUKKEDE: Kadhafis halliker har plukket ut flere titalls jomfruer som utgjør Kadhafis livgarde.
HÅNDPLUKKEDE: Kadhafis halliker har plukket ut flere titalls jomfruer som utgjør Kadhafis livgarde. Vis mer

Han forteller om et mønster som dannet seg i de angivelige voldtektstilfellene: Muammar Kadhafi var den første som utsatte en ny kvinne i livgarden for seksuelle overgrep. Deretter skal de ha blitt gitt videre til en av sønnene hans og deretter høytstående personer i Kadhafis krets.

De oppsiktsvekkende voldtektsopplysningene er en del av et dokument Sergewa sammenstiller for Den internasjonale straffedomstolen, som kan brukes i en sak mot ham og hans indre krets om de blir fanget i live.

- Vil ta ham i live Libyske opprørere sier de håper å rettsforfølge «insektet» Muammar Gaddafi for forbrytelser mot landet, melder NTB.

- Vi håper at Kadhafi fortsatt er i Libya slik at vi kan frigjøre verden fra dette insektet, sa opprørstalsmann og oberst Ahmed Omar Bani under en pressekonferanse i Benghazi i dag.

Kadhafi har gjentatte ganger omtalt opprørerne som «rotter» i lydmeldinger og taler som er blitt kringkastet på fjernsyn i månedene siden opprøret mot ham startet i februar.

- Den eneste måten vi kan helbrede denne pesten på, er å stille ham til ansvar for forbrytelsene i Libya, sa Bani.

Lover rettferdig rettssak I går lovet overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil at Kadhafi og representanter for hans regime vil få en rettferdig rettssak. Jalil anmodet dem innstendig om å overgi seg.

- Vi garanterer at de får en uavhengig rettssak, uansett hvilken posisjon de har, sa han.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt en arrestordre på Gaddafi og noen av hans nærmeste medarbeidere.

LIVVAKT: En av Kadhafis livvakter. Bildet er tatt i 2003, da hun ble nektet adgang til et møte i Den arabiske liga. Foto: Aladin Abdel Naby/Reuters
LIVVAKT: En av Kadhafis livvakter. Bildet er tatt i 2003, da hun ble nektet adgang til et møte i Den arabiske liga. Foto: Aladin Abdel Naby/Reuters Vis mer