VIL VEKK: Muammar Kadhafis datter Aisha i Tripoli i sommer da hun prøvde å mobilisere støtte til den drepte faren. Aisha er nå i Algerie sammen med moren og to brødre. Nå vil diktatorens familie slå seg ned i Sør-Afrika.Foto: EPA/MOHAMMED MESSARA.
VIL VEKK: Muammar Kadhafis datter Aisha i Tripoli i sommer da hun prøvde å mobilisere støtte til den drepte faren. Aisha er nå i Algerie sammen med moren og to brødre. Nå vil diktatorens familie slå seg ned i Sør-Afrika.Foto: EPA/MOHAMMED MESSARA.Vis mer

Kadhafis familie vil til Sør-Afrika

De gjenlevende fra Muammar Kadhafis familie skal være på vei til Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den algeriske avisa Al-Shuruk som skriver dette, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Barnebarn i ørkenen Noen dager etter at Tripoli falt, 23. august, kom Muammar Kadhafis kone Safia seg over grensa til Algerie, sammen med de to sønnene Muhammad og Hannibal, og dattera Aisha.

De måtte vente ved grensa i omtrent et døgn, før Algerie slapp familien inn. Regjeringen i Algerie trosset protester fra overgangsrådet i Libya, og begrunnet beslutningen om å gi ly til Kadhafi-familien med at det var lange tradisjoner for gjestfrihet i ørkenen.

Bare timer etter at familien slapp inn i Algerie fødte Kadhafis datter Aisha en datter. Det er barnebarnet Muammar Kadhafi aldri fikk se.
Avisa Al-Shuruk skriver at de fire i Algerie, og en annen sønn, Saadi, som har flyktet til Niger, alle sammen planlegger å emigrere til Sør-Afrika.

Medier meldte at familien hadde med seg store verdier i kontanter og edle metaller da den krysset grensa til Algerie. Det er verdier som gjør at familien kan leve økonomisk ubekymret, hvis den noen gang kommer til Sør-Afrika.

Problemet Saif Avisa skriver også at den mest betrodde at Kadhafis sønner, Saif al-Islam, skal slutte seg til familien, og bli med til Sør-Afrika. Etterretningskilder i det libyske overgangsrådet melder at Saif al-Islam nå skal være i ørkenen sør i Libya, og at det som er igjen av Kadhafis sikkerhetstjeneste jobber med å skaffe falske dokumenter til ham.

Men det vil være vanskelig for Saif al-Islam å reise noe som helst sted. Han er ettersøkt av både Den internasjonale krigsforbryterdomstolen og av overgangsrådet i Libya. Det betyr at det vil være et enormt press på alle land for å utlevere Said til domstolen, eller til Libyas nye myndigheter.

Kamp mot apatrheid Kadhafi selv ble drept i hjembyen Sirte i forrige uke. Sønnen Mutassim ble drept sammen med ham. Sammen var de to inntil i går ettermiddag lagt ut til offentlig likskue i byen Misrata, før Kadhafi skal ha blitt begravet et ukjent sted i ørkenen i natt eller i morgentimene, ifølge Al-Jazeera.

At restene av Kadhafis familie vil til Sør-Afrika, er ikke så rart. Det er ett av få land der Kadhafis familie kan vente seg litt sympati. Afrikansk enhet var ett av Kadhafis store politiske prosjekter, og den døde diktatoren var pådriveren for å opprette Den afrikanske union. Sør-Afrikas president Jacob Zuma var en av de siste som ga Kadhafi støtte.

Så seint som for en måned siden stanset han et amerikansk forslag i FNs sikkerhetsråd om å frigjøre 1,5 milliarder dollar av staten Libyas penger, til det libyske overgangsrådet. En viktig grunn til Sør-Afrikas støtte til Kadhafi var diktatorens økonomiske og politiske støtte i kampen mot apartheid.