Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadhafis kone, datter og oljeminister har forlatt Libya

- Flere kan nå hoppe av, mener Jan Egeland.

- FLYKTET: Muammar Kadhafis kone Safiya (t.h) og parets datter Aisha skal ha flyktet fra Libya og tatt seg inn i nabolandet Tunisia. Foto: AP Photo/Dimitri MESSINIS/SCANPIX
- FLYKTET: Muammar Kadhafis kone Safiya (t.h) og parets datter Aisha skal ha flyktet fra Libya og tatt seg inn i nabolandet Tunisia. Foto: AP Photo/Dimitri MESSINIS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kom meldingene om at Muammar Kadhafis kone Safiya og datteren Aisha har flyktet fra Libya og krysset grensen til Tunisia. De skal ha kommet til nabolandet sammen med en libysk delegasjon den 14. mai, melder tunisiske sikkerhetskilder til nyhetsbyrået Reuters.

Arabiske tv-kanaler siterer tunisiske talspersoner som sier benekter at de to kvinnene er i landet. De melder at Safiya Kadhafi og hennes datter Aisha er på FNs sanksjonsliste, og at de derfor ikke får komme inn i landet.

Men kildene sier videre at de to kvinnene kom til Tunisia den 14, og at de befinner seg på den sørlige øya Djerba, nær den libyske grensa.

- Synkende skip De to skal ikke ha dratt sammen med Libyas oljeminister Shukri Ghanem, som også nå har hoppet av. Dette gjør ikke livet enklere for oberst Muammar Kadhafi, som mest sannsynlig fremdeles befinner seg et sted i Libyas hovedstad Tripoli.

Mandag denne uka ble det klart at den internasjonale straffedomsstolen (ICC) vil ha Muammar Kadhafi pågrepet for forbrytelser mot menneskeheten. Også hans sønn Saif al-Islam og etterretningssjefen Abdullah al-Senussi er beordret arrestert. ICCs dommere må først vedta en arrestordre, men alt tyder på at den vil komme i nær framtid.

Ringen rundt oberst Kadhafi blir stadig mindre.

- De som sitter på gjerdet vil nok havne på riktig side etterhvert, sier NUPI-direktør Jan Egeland til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Dette kan føre til at flere vil se at Kadhafis regime er et synkende skip og flere kan å hoppe av. Hvis stadig flere drar, er det jo bare et tidsspørsmål før det er slutt for Kadhafi, sier NUPI-direktør Jan Egeland.

Ryggen mot veggen Men Egeland ser også et annet mulig scenario: At Kadhafi og hans lojale støttespillere nå vil bli enda mer overbevist om at det ikke er noen vei tilbake. Vel vitende om at valget nå står mellom et liv i Libya eller i en fengselscelle, vil Kadhafi og hans nærmeste kjempe med ryggen mot veggen til siste slutt.

- På kort sikt kan ICCs avgjørelse om å ta ut sak mot Kadhafi føre til at forhandlinger med hans regime blir vanskeligere. Men på lengre sikt vil det bidra til å undergrave Kadhafis regime videre, sier Egeland.

Millioner trenger nødhjelp Han er nå svært bekymret for den humanitære situasjonen for Libyas rundt seks millioner innbyggere. I FNs Human Development Report for 2010, kom det fram at Libyas befolkning, fram til opprøret startet i februar, levde et langt bedre liv enn sine arabiske og afrikanske naboer, sett i forhold til kjøpekraft, utdanning og helsesituasjon.

Bedringen av levevilkårene kom under Kadhafis styre. Men den pågående krigen gjør at lite produseres av varer og tjenester. Ikke noe importeres eller eksporteres.

FARENS STØTTESPILLER:  Aisha Kadhafi, datteren til Libyas enehersker i over 40 år, Muammar Kadhafi, ler og smiler under en pro-Kadhafi-demonstrasjon i Tripoli i midten av april i år. Nå skal hun ha forlatt landet sammen med sin mor. Foto: REUTERS/Louafi Larbi/Scanpix
FARENS STØTTESPILLER: Aisha Kadhafi, datteren til Libyas enehersker i over 40 år, Muammar Kadhafi, ler og smiler under en pro-Kadhafi-demonstrasjon i Tripoli i midten av april i år. Nå skal hun ha forlatt landet sammen med sin mor. Foto: REUTERS/Louafi Larbi/Scanpix Vis mer

- Paradoksalt nok er det de som har hatt størst fremgang i levekårene, libyerne, som nå må få nødhjelp. Vi ser en voksende humanitær krise over store deler av landet. Fortsetter krigen vil over halvparten av befolkningen, også rike libyere, være avhengige av nødhjelp, sier Egeland.

Misbruk av ambulanser De siste ukene har hovedpersonen sjøl, Muammar Kadhafi, knapt vist seg offentlig, til tross for at det har vært noe av det han likte best: Å være Libyas enestjerne. Spekulasjonene rundt hvor han nå befinner seg, og om diktatorens sinns- og helsetilstand, pågår kontinuerlig. Foreløpig kommer lite og ingenting ut om hva som egentlig skjer rundt oberst Kadhafi og hans nærmeste.

Men de siste ukene har det kommet meldinger om at Kadhafis folk skal ha misbrukt Røde Kors- og Røde Halvmåne-emblem i forbindelse med militære operasjoner.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier nå i en pressemelding at tre av Røde Halvmånes sykebiler er blitt beskutt den siste tida. En sykepleier ble drept og tre andre personer skadd.

- Det har kommet en rekke rapporter om at Røde Kors- og Røde Halvmåne emblemene har blitt misbrukt i militære operasjoner og vi ber om at våre emblem ikke blir misbrukt. Men vi har foreløpig ikke fått bekreftet om dette faktisk har skjedd, sier Dibeh Fakhr i Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen på telefon til Dagbladet fra Benghazi i det østlige Libya.

Tusenvis av mennesker har mistet livet siden protestene mot regimet begynte 15. februar, og om lag 750.000 personer er drevet på flukt, i henhold til anslag fra FN og Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

HOPPET AV:  Oljeminister Shukri Ghanem ble her avbildet i mars, da han holdt en pressekonferanse i Tripoli. Denne uka skal han ha rømt fra Muammar Kadhafi og hans regime. - Flere kan komme etter, mener NUPI-direktør Jan Egeland. Foto: AP Photo/Jerome Delay/Scanpix
HOPPET AV: Oljeminister Shukri Ghanem ble her avbildet i mars, da han holdt en pressekonferanse i Tripoli. Denne uka skal han ha rømt fra Muammar Kadhafi og hans regime. - Flere kan komme etter, mener NUPI-direktør Jan Egeland. Foto: AP Photo/Jerome Delay/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media