Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kadhafis palass er et legitimt mål

Men forsvarsminister Grete Faremo er klar på at bombing av diktatoren selv ikke er legitimt.

ÅPENHET: Forsvarsjef Harald Sunde overleverte forsvarets årsrapport for 2010 til forsvarsminister Grete Faremo i dag. Det er første gang forsvaret legger fram en ugradert årsrapport som blir offentliggjort. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ÅPENHET: Forsvarsjef Harald Sunde overleverte forsvarets årsrapport for 2010 til forsvarsminister Grete Faremo i dag. Det er første gang forsvaret legger fram en ugradert årsrapport som blir offentliggjort. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarets årsrapport for 2010 ble i dag overlevert til forsvarsminister Grete Faremo. Det er første gang Forsvaret har levert en åpen årsrapport, og Faremo har etterspurt en fra både Forsvaret og Etterretningstjenesten. Årsmeldingen fra Etterretningstjenesten kommer senere i år.

- Dette er viktig fordi jeg ønsker større åpenhet om Forsvarets aktivitet, sier Grete Faremo til Dagbladet.

I årsmeldingen kommer det fram at utenlandsoperasjonene, og spesielt Afghanistan-engasjementet, sliter ut Hæren og har konsekvenser for Forsvarets aktivitetsnivå i Norge. Forsvaret selv mener de norske styrkene har løst sine oppgaver på en svært tilfredsstillende måte, men forsvarssjef Harald Sunde understreket gang på gang under overleveringer at det man har møtt på store utfordringer.

- Prioritering av styrker til internasjonale operasjoner gir utfordringer for beredsskapsstrukturen her hjemme, sier Sunde.

Kadhafis palass legitim Men til tross for fokus på åpenhet, vil ikke Grete Faremo åpent bekrefte om hun har blitt orientert om at norske fly bombet Muammar Kadhafis residens Bab al-Aziziyah i Tripoli.

- Jeg ønsker åpenhet om vår deltakelse i internasjonale operasjoner. Jeg er opptatt av at vi må forholde oss til den alliansen vi deltar sammen med. Jeg ønsker å informere om norske bidrag, men må ta vare på personellsikkerhet. Jeg må også ta vare på taktisk operative hensyn i informasjonen, men likevel informerer vi om antall oppdrag og antall bomber anvendt. Vi vil også kunne bidra med andre typer opplysninger om det er aktuelt, sier Faremo til Dagbladet.

ÅRSRAPPORT OVERLEVERT:  Her overleverer forsvarsjef Harald Sunde forsvarets årsrapport for 2010 til forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
ÅRSRAPPORT OVERLEVERT: Her overleverer forsvarsjef Harald Sunde forsvarets årsrapport for 2010 til forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

- Kontroll- og kommandosentere er legitime og legitime mål, og da er det klart at noen av disse er lokalisert i det som er betegnet som Kadhafis palass.

- Dersom Kadhafi dør i en av bombeangrepene - er han et legitimt mål?

- FNs resolusjon har som mål å beskytte sivile. Derfor er ikke bombing av Kadhafi et legitimt mål.

Umulig Forsvarssjef Sunde bekrefter overfor Dagbladet at bombing av Kadhafi selv ikke er et mål for de norske F16-piloter, og anslår det som umulig for Natos fly å bombe obersten selv - til tross for at man har utført bombeangrep mot Kadhafis hovedkvarter i Tripoli.

ANSER KADHAFI-BOMBING SOM UMULIG: Forsvaret siert at de norske F16-pilotene er så gode at det er grunn til å anslå at en bombing av oberst Muammar Kadhafi er umulig. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ANSER KADHAFI-BOMBING SOM UMULIG: Forsvaret siert at de norske F16-pilotene er så gode at det er grunn til å anslå at en bombing av oberst Muammar Kadhafi er umulig. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media