BOMBET STRATEGISK VEISTYKKE: Norske F16-fly bombet i natt et strategisk veistykke i Libya for å forhindre etterforsyning til Kadhafis styrker. De norske kampflyene flyr fire til åtte oppdrag i døgnet. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
BOMBET STRATEGISK VEISTYKKE: Norske F16-fly bombet i natt et strategisk veistykke i Libya for å forhindre etterforsyning til Kadhafis styrker. De norske kampflyene flyr fire til åtte oppdrag i døgnet. Foto: Lars Magne Hovtun/ForsvaretVis mer

- Kadhafis soldater har tilpasset seg Natos operasjonsmønster

Norske jagerfly bomber Kadhafis forsyningslinjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske kampflystyrken stasjonert på Souda Bay-basen på Kreta har hittil gjennomført 53 oppdrag siden norske myndigheter besluttet at Norge skulle bidra i Libya med seks F16-kampfly etter en historisk FN-resolusjon.

- Det blir fløyet fire til åtte oppdrag i døgnet, og det har vi ligget på siden vi startet Nato-oppdraget Unified Protector. Det går regelmessig fly på vingene og det kan være flere fly på hvert oppdrag, sier oberst Petter Lindquist, kommunikasjonssjef ved Forsvarets Operative Hovedkvarter, til Dagbladet.

Bombet strategisk veistykke Veiene som forbinder fronten til Kadhafis forsyningslagere er sentrale for å fortsette angrepene mot opprørerne i landet.

- På et av toktene det siste døgnet slapp vi bomber. Flyene bombet et veistykke, for å hindre forsyninger til Kadhafis linjer, fortsetter Lindquist.

Lindquist sier strekningen var en bro eller veiskjæring. Nato håper at Kadhafis soldater ved fronten svekkes når forsvarsalliansen bomber forsyningslinjene. Målet er å hindre dem i å angripe sivilbefolkningen.

- Tilpasser seg Natos operasjonsmønster Norske fly har også bombet militære mål, som rakettutskytningsramper, stridsvogner, bunkere og radarer.

ANGRIPER FRA LUFTA: En opprørskriger står foran det som skal være døde Kadhafi-krigere drept i et luftangrep fra den Nato-ledede koalisjonen vest for Ajdabiyah i dag. Foto: Reuters/Youssef Boudlal/Scanpix
ANGRIPER FRA LUFTA: En opprørskriger står foran det som skal være døde Kadhafi-krigere drept i et luftangrep fra den Nato-ledede koalisjonen vest for Ajdabiyah i dag. Foto: Reuters/Youssef Boudlal/Scanpix Vis mer

Ifølge Lindquist tilpasser Libyas regjeringsstyrker seg til Natos operasjonsmønster, ved å unngå å eksponere seg på åpne områder.

- De har blitt vanskeligere å treffe, og gjemmer seg i tette bebyggelser. Dermed er det vanskeligere å unngå at sivile blir drept, og derfor er bombetokt for å ta ut strategiske forsyningslinjer viktige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natos bombefly har tidligere drept på både sivile og opprørere, men så langt har det ikke kommet rapporter om at sivile liv har gått tapt som følge av norske bombetokt.

Har bombet 29 stridsvogner Samtidig bekreftet Nato i dag at alliansens kampfly har slått ut 25 av Kadhafis stridsvogner. Angrepet har ført til at regjeringsstyrkenes massive angerp på byen Ajdabiyah, som opprørerne tidligere i helga så ut til å miste.

REDDER SIVILE: Forsvarsminister Grete Faremo uttalte på sitt besøk hos den norske styrken på Kreta at de norske styrkene redder liv. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
REDDER SIVILE: Forsvarsminister Grete Faremo uttalte på sitt besøk hos den norske styrken på Kreta at de norske styrkene redder liv. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret Vis mer

Ifølge en NATO-talsmann ble elleve stridsvogner ødelagt i angrep på veien mot byen Ajdabiyah, som Kadhafis styrker fortsatt forsøker å ta kontroll over.

14 andre stridsvogner ble ødelagt i angrep mot libyske regjeringsstyrker utenfor byen Misrata.

De siste opplysningene betyr at 29 stridsvogner er bombet ved byen Misrata, som er Libyas tredje største, bare de siste tre dagene.

TESTET F16-FLY: Da forsvarsminister Grete Faremo besøkte de norske styrkene på Kreta testet hun et av de seks F16-flyene hun har sendt ned for å delta i operasjonen i Libya. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
TESTET F16-FLY: Da forsvarsminister Grete Faremo besøkte de norske styrkene på Kreta testet hun et av de seks F16-flyene hun har sendt ned for å delta i operasjonen i Libya. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

- Situasjonen i Ajdabiyah, og særlig i Misrata, er desperat for de libyerne som brutalt blir beskutt av regimet, sier generalløytnant Charles Bouchard, som er sjef for NATOs operasjoner.