Kadhafis sønn: - Min far vil ha en rolle i det nye regimet

Mener faren vil fungere som rådgiver.

TROR FAREN FORTSETTER: Saadi Kadhafi tror faren vil være en rådgiver for landets nye regime. Foto: Ismail Zetouny/REUTERS/Scanpix
TROR FAREN FORTSETTER: Saadi Kadhafi tror faren vil være en rådgiver for landets nye regime. Foto: Ismail Zetouny/REUTERS/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et eksklusivt telefonintervju med Financial Times sier Saadi Kadhafi (37) at uroen i Libya er et «positivt jordskjelv» som baner vei for sårt tiltrengte reformer. Han hevder likevel at faren vil ha en rolle i det nye regimet som rådgiver.

- Ja, det er folk som protesterer mot min fars styre. Det er normalt. Alle må være fri til å uttrykke sin mening. Etter dette positive jordskjelvet, må vi få inn nytt blod for å styre vårt land.

- Da vil min far fungere som en rådgivende landsfader, sier sønnen.

Avslappet På telefonen med avisa hørtes Saadi Kadhafi overraskende tilbakelent ut - på langt nær som et medlem av en mektig familie som forventes å bli avsatt i nær framtid. Han hevdet også at så mye som 85 prosent av landet nå var veldig rolig og trygt.

- Klokken er nå 14.00 i Tripoli, og 50 eller 60 prosent av folket arbeider normalt, sier Kadhafi.

Om noe skulle inntreffe sto de militære styrkene klare. Dersom det trengtes ville de bli sendt inn for å holde vakt ved viktige anlegg.

- Hæren er fortsatt veldig sterk. Hvis vi hører noe, vil vi sende noen bataljoner. Når folk ser hæren, vil de bli redde.

Ny grunnlov Han kunne avsløre at hans nest eldste storebror Seif al-Islam Kadhafi (38) arbeidet med en ny grunnlov, og ville holde en kunngjøring i forbindelse med dette arbeidet i nær framtid.

Saadi Kadhafi bekrefter at fly hadde blitt brukt til å bombardere nær Benghazi i øst i landet, der det meste av uroen den siste tiden har vært konsentrert. Men målene skal ha vært ammunisjonsdepoter, som han hevdet var langt borte fra befolkede områder.

- Vi sendte fly for å bombe noen hangarer som var fulle av ammunisjon, sier han.

Dette ville han rettferdiggjøre ved å hevde at al-Qaida hadde benyttet seg av uroen for å ta kontroll over den østlige regionen av landet. Han anslo at det kunne være tusenvis av al-Qaida-medlemmer i Libya, hvorav hundrevis kunne være i opptrening. Å ødelegge våpenlagrene var den eneste måten å hindre at våpnene falt i gale hender, påsto han.

Sveket - Vi vil vinne tilbake denne delen av landet før eller senere, sier Saadi Kadhafi.

Han kunne avsløre at han hadde overtalt sin far til å la han reise til Benghazi sist torsdag for å snakke med demonstrantene. Ifølge ham selv hadde han roet ned situasjonen innen fredag morgen.

- Det var veldig rolig. Jeg ba alle om å slutte, og la demonstrantene protestere i fred.

Men roen skal ikke ha vart lenge. Senere på ettermiddagen skal noen demonstranter ha begynt å brenne byen.

- De svek meg, sier han.  

Kraftig narkotika Han sluttet seg så til sin far og bror som tidligere i uken insisterte på at demonstrantene hadde tatt «veldig kraftig» narkotika, som amfetamin eller ecstasy.

- Vi har tonnevis av pillene de ble gitt, men jeg vet ikke hvor dopet kommer fra, sier han og ber utenlandske leger og politi om å hjelpe til med å undersøke saken.

Når de libyske diplomatene som skal ha forlatt sin post rundt om i verden ble nevnt, svarte han:

FOTBALLSPILLER: Saadi Kadhafi er fotballfrelst og har fartstid fra flere italienske klubber, som her for Perugia. Her duellerer han (t.h) mot Juventus' Alessandro Del Piero i 2004. Foto: Max Rossi/REUTERS/Scanpix
FOTBALLSPILLER: Saadi Kadhafi er fotballfrelst og har fartstid fra flere italienske klubber, som her for Perugia. Her duellerer han (t.h) mot Juventus' Alessandro Del Piero i 2004. Foto: Max Rossi/REUTERS/Scanpix Vis mer

- Jeg bryr meg ikke om disse menneskene. Mitt diplomati går ut på å være ærlig og fortelle sannheten.

- Jeg har ikke makt til å løse Libyas problemer. Vi må bare holde oss rolige og ikke bruke våpen mot regjeringen eller våre folk for å ødelegge landet. Det er ikke løsningen.

DEKORERT: Her mottar Saadi Kadhafi oberstgradering i den jordanske hæren av Jordans Kong Abdullah den andre i 1999. Foto: Reuters/Scanpix
DEKORERT: Her mottar Saadi Kadhafi oberstgradering i den jordanske hæren av Jordans Kong Abdullah den andre i 1999. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer